Pozitivna polička Damjane Bakarič, 3. del

AvtoricaDamjana Bakarič

Fotoosebni arhiv

Thumbnail
8 min
  • DELI

Haruki Murakami, Muriel Barbery, Carloz Ruiz Zafón, Marco Missiroli, Alessandro Baricco so imena piscev, ob katerih mi vedno vztrepeta srce. In potem se vprašam: Ali so napisali kaj novega, imamo prevedeno novo knjigo?

Pisateljica, ki pozna življenje

Med tistimi, ki jih vedno čakam, je Elena Ferrante, pisateljica, ki je napisala Neapeljski cikel štirih knjig – tri imamo že prevedene, zadnjo še čakamo. Mene osebno je zelo navdušila tudi njena knjiga Dnevi zavrženosti (več preberite tukaj), kjer tako izvrstno opiše psihično sesutje 38-letne Olge, ki jo zapusti njen mož, da je bralec ob tem ves naježen. Tako lahko piše le nekdo, ki je bil tam. Ki pozna čustvene stiske, ki pozna življenje.

Če vas zanimajo odnosi, odraščanje, prijateljstvo med dvema ženskama, proces življenja, odraščanja, staranja, je Ferrantejeva nujna.

 

Mojstrsko pisanje

Murakami, japonski pisatelj, je mojster mešanja med fikcijo in realnostjo. Če mi najprej ta ideja ni dišala, sem potem, ko sem prebrala prvo njegovo knjigo, ki mi je prišla v roke, mislim, da je bil to Norveški gozd, povsem spremenila mnenje, pravzaprav sem postala odvisna.

Kronika ptiča navijalca je magična, prva in druga knjiga 1Q84 pa sta nepojmljivo fantastični! Mojster! Bala sem se, da ne bo napisal nobene knjige, saj, kaj bom pa potem? A pisatelj na srečo še piše.

 

Ko po licih stečejo solze

Eleganca ježa, prvenec francoske pisateljice Muriel Barbery, je rahločutna, senzibilna, do potankosti izpiljena zgodba, kjer pisateljica genialno preplete usode treh glavnih protagonistov; na koncu se bralec zjoče in si želi, da bi se vse obrnilo drugače, zato da bi se branje te mojstrovine nadaljevalo v  neskončnost.

To je knjiga, ki jo, potem, ko jo prebereš do konca, zapreš in strmiš v steno še nekaj časa, medtem ko ti  po licih tečejo solze. Občutiš jo na več ravneh. Po tem romanu je bil posnet tudi film, a mislim, da Barberyjevi ni bil všeč, kot mi je namignila v najinem poletnem intervjuju leta 2016

 

Izpiljeni junaki in napete zgodbe

Senca vetra, Ujetnik nebes in Igra angela so mojstrovine španskega pisatelja Carlosa Ruiza Zafóna. Pokopališče knjig, njegovi izpiljeni junaki ter sila napete zgodbe prikujejo še tako neosredotočenega in od elektronskih naprav odvisnega bralca.

Zafón te ustavi, ker te popelje v svoje zgodbe, enako kot Murakami in Barberyjeva. Uf, noro! Hvala vam, da ste!

 

Še nekaj za navdih

Alessandro Baricco z romani Trikrat ob zori, Mr. Gwyn in Svila dokazuje, da je drugačen, poseben, ah, genialen.

Marco Missiroli me je povsem očaral s svojim romanom Opolzkosti v zasebnosti, kjer skozi spolnost in odnos do žensk mojstrsko opiše življenje glavnega protagonista. Psihološko in filozofsko dober roman.