Pozitivna knjižna polička Damjane Bakarič

AvtoricaDamjana Bakarič

FotoPika Novak

Thumbnail
7 min
  • DELI

Tri knjige so me popeljale po zanimivih in poučnih poteh. Učbenik življenja je bila ključna knjiga, ki je umirila moj um, ko mi je bilo v življenju najtežje, Središče sveta mi je ponovno potrdilo pomembnost človeških vezi, knjiga Maščobe kot gorivo pa mi je dala temeljitejši vpogled, kako koristne so maščobe.

Knjiga o tem, kako pomembne so pristne in tople človeške vezi

»Otroci so vosek v rokah sveta,« je rekla Tereza, ko sem ji povedal vse to. »Odprte knjige s praznimi stranmi, ki jih polnimo odrasli. Tistega, kar je zapisano v prvih poglavjih, se nikoli ne znebiš.«

Bralec uživa, vsaj jaz sem, prav v sleherni minuti branja, s protagonistom Philom, sedemnajstletnikom, ki nam pripoveduje zgodbo o svoji družini, nenavadni družini, zame vsekakor dobri in pristni družini.

Mama Glass in njene skrivnosti Phila in dvojčico Dianne sicer nemalokrat motijo, a vseeno kot družina vedno držijo skupaj nasproti človečkom, ki živijo v mestu in jih ne marajo. Glassin svobodni in predvsem drugačni način življenja jih moti, zato je vseskozi tarča obsojanj in napadov, prav tako sta tarči tudi njena čarovniška otroka, kot jima pravijo. A kot vemo, je za napadi in obsojanjem vedno le strah pred neznanim in nepoznanim.

Rahločutna zgodba o družini, čigar očetova usoda je dolgo časa neznana, kar pa ne da miru Philipu, ki očeta močno pogreša. Razkol med materjo in hčerjo Dianne Phila popolnoma zmede, ga odtuji od sestre, in tako si je prisiljen najti novo prijateljico, vmes pa sreča tudi novo ljubezen, Nicholasa.

Prisrčna in povsem življenjska ter na trenutke trpka zgodba nam odkriva vse to, kar nekje v sebi že vemo. Da človeka osrečujejo dobri, kakovostni in ljubeči odnosi z drugimi. Da si mora sleherni med nami nekje med ljudmi najti tisto svojo družino, ki mu pomaga 'odrasti', se spopasti z vsemi tegobami in ljubeznijo tega sveta. Roman Središče sveta spada med mladinsko literaturo, sama ga priporočam tudi starejšim bralcem. Ker je preprosto odličen.

Odlomek iz knjige Središče sveta

»Veste, kaj mislim? Mislim, da problem ni ne vaš sin, ne moja hči, ne kaka odvratna kletvica. Problem ni niti, da imate vi in drugi svoje otroke za boljše od mojih. Ne, po mojem je dejanski problem ta, da ste vi zelo nesrečni. Tako nesrečni, da mislite, da morate grdo govoriti o drugih ljudeh in jih delati za slabše, kot so, pri čemer uporabljate gnusne besede, ki jih nato sliši vaš mali, prav tako nesrečni sin, in zaradi tega morata trpeti moja otroka, česar pa pod nobenim pogojem ne bom dopustila!«

Knjiga, ki človeku zagotovo izboljša življenje

»Človek more v svojem življenju prejeti le to, o čemer misli, da bo prišlo, pa naj gre za kar koli.«

Kojčeva več kot odlična knjiga Učbenik življenja mi je pomagala, da sem se otresla pretiranih skrb vzbujajočih misli, medtem ko sem bila sredi izgorelosti. Utrujena, izčrpana, izmozgana nisem bila sposobna ustaviti nenehnih misli 'kaj pa če', ki so povsem okupirale moje možgane.

Nenehni strah pred tem, ali mi bo uspelo narediti vse v roku, ali bom lahko zaslužila dovolj denarja, ali mi bo uspelo peljati hčer na vse obveznosti, ji spočita stati ob strani, se ukvarjati z njo in biti mirna ter ne nervozna, me je povsem ohromil za zdravo življenje, do katerega sem imela popolno pravico. Pa še strah zaradi nadlegovanja na delovnem mestu.

Stisnjena v kot sem s to knjigo, ki sem jo brala počasi in večkrat, končno na čustveni ravni spoznala, da se skrbi ne splačajo. Da te skrbi pehajo v točno to, o čemer te skrbi. Tisto, o čemer razmišljamo, raste. Če želimo nekaj na silo, potem to le pomeni, da v resnici v to ne verjamemo in zato se to res ne zgodi. Ker smo v svoji sredici prepričani, da se ne bo zgodilo, zato tudi silimo, izsiljujemo.

Človek, ki je miren in ve, da bo prišel do tega, kar si želi, do tja tudi pride. To je glavna ideja Kojčeve res dobre knjige. Misli so moč. Misli in prepričanje so zdravilo, kar utemelji na primerih svojih pacientov. Kojc je bil namreč za časa svojega življenja v Sloveniji bolj ali manj prezrt psiholog; rodil se je leta 1901. Je bil pa zato veliko bolj uspešen v tujini, v Nemčiji, kjer je tudi deloval, in na Nizozemskem, kjer je bil zelo uspešen s svojimi knjigami. V Sloveniji je imel tudi psihoterapevtsko delavnico za praktični življenjski pouk. Umrl je leta 1978. Knjiga, ki izboljša življenje.

Odlomek iz knjige Učbenik življenja

»Iz spoznanj o zdravilni vrednosti misli, pridobljenih s hipnozo, je nastala zdaj moderna psihoterapija, ki si je postavila za cilj pustiti pacienta, da zavestno ozdravi z lastnimi duhovnimi mislimi.«

Revolucionarna dieta za boj proti raku, izboljšanje umskih sposobnosti in več energije

»Sedem let medicinske fakultete in specializacija iz splošne medicine, vse to je utrdilo pranje mojih možganov v konvencionalen medicinski model, temelječ na zdravilih, katerega glavni namen je zdraviti bolezenske znake. Tako rekoč niti v enem izmed sedmih let se med usposabljanjem nismo posvetili temeljnemu razlogu za pogoste kronične bolezni. Namesto tega smo se osredotočali na obvladovanje bolezenskih znakov z uporabo farmacevtskih izdelkov in medicinskih postopkov.«

Naj odlomku ameriškega zdravnika dr. Josepha Mercole iz knjige Maščobe kot gorivo dodam svoje; pred leti sem opravila intervju z enim od slovenskih psihiatrov, ki mi je brez dlake na jeziku dejal, da so psihiatri le hlapci farmacije. Da so natrenirani le na to, da izluščijo simptome in potem 'frrrr' v glavi hitro prelistajo katalog zdravil ter predpišejo najbolj ustreznega tisti hip. Ta intervju seveda nikoli ni izšel, najbrž mi ni treba pojasnjevati, zakaj. Knjiga odkriva napačne pristope k boleznim, Mercola pa drzno trdi, da so vzroki za vse bolezni pravzaprav nepravilno delujoči presnovni procesi.

Razkrije nam tudi, da našo presnovo vržejo iz tira poškodbe in nepravilno delovanje mitohondrijev, ki v velikem številu delujejo v naših celicah ter proizvajajo energijo, ki jo potrebujemo za to, da ostajamo živi in zdravi. V tej knjigi še drzneje predstavi idejo, da lahko vzamemo zdravje v svoje roke tudi tako, da dajemo telesu zanj primerno gorivo, ki pa ni to, o čemer nas prepričujejo.

Mercola govori o ketogeni dieti, ki vsebuje zelo malo ogljikov hidratov in veliko zdravih maščob, kar naj bi bila prava pot do optimizacije biokemičnih signalnih poti, ki zavirajo bolezen in spodbujajo zdravljenje. Koristi pa nam tudi pri krepitvi umskih sposobnosti in povečevanju energije. Sama nisem nikdar verjela v sladkor, prepričana sem, da je ta industrija povezana s farmacevtsko, sladkor pa je prva odvisnost, ki jo ima večina prebivalcev tega planeta. Vsekakor je vredno poskusiti s tem načinom prehrane. Če je kdo že poskusil in bi rad delil svoje izkušnje, naj mi sporoči.