Poletna bralna priporočila urednikov Mladinske knjige

ZbralaVesna Ravnikar

FotoShutterstock

Thumbnail
4 min
  • DELI

Katere knjige prebrati to poletje? Preverite priporočila naših leposlovnih urednikov, ki vsak dan skrbijo za nove odmerke odličnega branja. 

Darja Marinšek priporoča

Thumbnail

Farma (Joanne Ramos), Uspavanka (Leila Slimani) in Prikriti plameni (Celeste Ng) – trije napeti romani, ki se vrtijo okrog družinskih odnosov in starševstva v sodobni družbi. Tri svetovne književne uspešnice, ovenčane z nagradami kritikov in bralcev. Tri družbenokritične zgodbe, ki vas bodo to poletje posrkale vase.

 

Nataša Müller priporoča

Thumbnail

Jojo Moyes se bo znova prikupila slovenskim bralkam z romanom o ljubezni in vojni, ki domiselno povezuje sedanjost in preteklost. Dekle, ki si ga zapustil je pripoved o dveh ženskah, neustrašni Francozinji Sophie, ki med prvo svetovno vojno trepeta za svojega moža slikarja, medtem ko se ta bori na fronti, ter mladi vdovi Liv, ki ima na steni svojega doma sliko, na kateri je upodobljena Sophie.

Živi pesek Malin Persson Giolito je pretresljiva zgodba dekleta, obtoženega, da je zakrivilo pokol na srednji šoli. Med sodnim procesom nam Maja v notranjem monologu postopoma razkriva, kako je začela izgubljati tla pod nogami in kaj je pripeljalo do tragedije, v kateri sta umrla tudi njen fant in najboljša prijateljica.

Smrtonosna belina, nova, že četrta knjiga iz serije o priljubljenem detektivu Cormoranu Striku in njegovi pomočnici Robin Ellacott, je najobsežnejša doslej, vendar jo je težko izpustiti iz rok. 

 

Andrej Ilc priporoča

Thumbnail

Za klasične knjige velja, da nam nikoli ne nehajo pripovedovati, kar nam imajo za povedati. To velja tudi za roman Sto let samote G. G. Márqueza (prevod Alenka Bole Vrabec), ki ga je vredno prebirati prvič, petič, vedno znova, tokrat tudi zaradi bistveno osveženega prevoda. Gabo Márquez je bil tudi velemojster kratke zgodbe, o čemer izborno priča zbirka Dvanajst potohodnikov (prevod Vesna Velkovrh Bukilica). Argentinec Antonio Di Benedetto je roman Zama (prevod Vesna Velkovrh Bukilica), pomenljivo posvečen »žrtvam čakanja«, menda napisal v neverjetnih 18 dnevih. To je ena tistih virtuoznih, uživaških knjig, v katero ni lahko vstopiti, a ko si enkrat noter, si želiš, da je, tako kot poletja, ne bi bilo nikoli konec.

 

Alenka Veler priporoča

Thumbnail

Poletne počitnice, ki jih Markova družina preživlja doma, saj si morskega dopusta ne more privoščiti, se izkažejo za njegove najboljše doslej. Med potikanjem po okoliških ravnicah in gričih se splete napeta zgodba o prijateljstvu, skrivnostnih izginotjih, nevarnosti in presenetljivih najdbah. Lov za templjarskim zakladom Milana Petka - Levokova je pustolovska poslastica, ki se dogaja na domačih tleh.