Ostrina Gillian Flynn na TV-zaslonih

AvtoricaMarija Ana Marolt

FotoHBO in Heidi Jo Brady

Thumbnail
5 min
  • DELI

Knjižnih uspešnic, ki so našle pot na filmska platna ali na male ekrane, je res veliko (mimogrede, seznam romanov, ki so postali kultni filmi, si lahko ogledate tukaj). Ena od novejših tovrstnih predelav je nastala po uspešnici Gillian Flynn – televizijsko serijo Ostrina si lahko to poletje ogledate na programu HBO.

Ostrina je prvenec uspešne ameriške pisateljice, ki je svet dobesedno obnorela leta 2012, ko je izšel njen psihološki triler par excellence Ni je več. Roman, ki odlično pokaže psihološke igrice v odnosih med moškimi in ženskami, je hitro dobil tudi filmsko različico v režiji Davida Fincherja ter z Benom Affleckom in Rosamund Pike v glavnih vlogah. Predelavo je doživel tudi Gillianin drugi roman Temina iz leta 2009 (v glavni vlogi je nastopila Charlize Theron).

Amy Adams v seriji Ostrina igra nadobudno novinarko Camille.
Amy Adams kot Camille v seriji Ostrina.

Prvenec, ki zareže ostro kot britev

Nazadnje je predelavo dočakal tudi prvenec Ostrina. V njem glavno vlogo igra odlična Amy Adams, petkratna nominiranka za oskarja in lastnica dveh zlatih globusov, ki ji kritiki za vlogo novinarke Camille že napovedujejo emmyja. Serijo je zrežiral Jean-Marc Vallée, ki je zaslovel z nagrajeno uspešnico Majhne laži (Big Little Lies).

Zgodba pripoveduje o nadobudni novinarki Camille, ki se po osmih letih iz Chicaga vrne v rojstni kraj poročat o umoru dveh deklet. Iz idiličnega mesteca, kjer so družinske vrednote še vedno na prvem mestu in kjer otroci spoštujejo starejše, je odšla, da bi ubežala travmam ob družinski tragediji.

Ko skuša zdaj Camille rešiti psihološko uganko iz svoje preteklosti, ugotovi, da se je malce preveč poistovetila z nesrečnima žrtvama. Veliko nesoglasij ima s svojo mamo Adoro (igra jo Patricia Clarkson), kar jo počasi pahne nazaj k samopoškodovanju. Dodaten razlog za skrb je tudi njena mlajša polsestra Amma (Eliza Scanlen), ki živi dvojno življenje. Če želi Camille preživeti in hkrati odkriti, kdo tiči za pošastnima umoroma, se mora soočiti z duhovi iz preteklosti.

Pisateljica po meri Hollywooda

Gillian Flynn je v pisateljske vode prišla iz novinarstva. Desetletje je delala za Entertainment Weekly, vmes pa pisala. Ko so jo zaradi varčevanja odpustili, se je najbolj bala dejstva, da ne bi mogla živeti od pisanja. Meseci, preden je podpisala pogodbo za roman Ni je več, so bili peklenski, pripoveduje nasmejana rjavolaska. Danes od pisanja ne samo živi, pač pa živi tudi zelo dobro. Z možem in dvema otrokoma si je dom našla v Chicagu.

Gillian Flynn. Foto: Heidi Jo Brady
Gillian Flynn. Foto: Heidi Jo Brady

Prijetna 47-letnica na prvi pogled nikakor ne daje vtisa, da je nova kraljica umorov, kot so jo okronali ameriški mediji. Sama pravi, da jo že od malega navdušujejo ikone tega žanra: od Agathe Christie (prva knjiga, ki jo je fascinirala, je bila prav ena izmed njenih kriminalk) do Stephena Kinga. Gillian Flynn obožuje tudi fantastične zgodbe J. R. R. Tolkiena, med svoje literarne vzornike pa šteje Thomasa Harrisa (Rdeči zmaj) in Iro Levina (Rosemaryjin otrok).

Njen prvenec Ostrina, ki je izšel leta 2006, opisuje temne plati ženske psihe. Prav to je bila njena želja, saj so jo jezili liki, ki so na književnem trgu prevladovali pred dvanajstimi leti – z Bridget Jones na čelu. Gillian Flynn je želela ustvariti junakinjo, ki z Brižitko ne bi imela prav nič skupnega.

Kot poudarja v intervjujih, je hotela pokazati, da so ženske lahko prav tako okrutne kot moški. »To je zgodba o tem, kaj lahko ženska naredi ženski – zakaj so okrutne druga do druge in zakaj si ne pomagajo. Ali kot pravi Madeleine Albright: 'V peklu je poseben prostor za ženske, ki ne pomagajo drugim ženskam.'«