Ne le knjige kot darilo, temveč darilne knjige

Thumbnail
7 min
  • DELI

Če podariš knjigo, skoraj ne moreš zgrešiti. Je pa vendarle potrebne nekaj knjižne »ženitnomešetarske« spretnosti, da obdarovanca poparčkaš s pravo knjigo in tako pomagaš postaviti temelje za srečno bralsko zvezo.

So pa knjige, ki so še nekoliko bolj kot druge namenjene prav obdarovanju – pa naj bodo samostojno darilo ali le žlahtno dopolnilo, ki obdarovancu nemara pove to, česar sami ne znamo ubesediti. Spodaj je sedmerica takšnih.

Za navdušene hribolazce, ljubitelje narave in iskalce navdiha

»Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.« »Pripravljen sem bil vedno pustiti vse za seboj, da sem še lahko hodil po poti, za katero sem čutil, da me kliče.«

Številne misli Nejca Zaplotnika, ene najbolj karizmatičnih osebnosti slovenskega alpinizma (leta 1979 se je skupaj z Andrejem Štremfljem kot prvi Slovenec povzpel na Mount Everest), so tako rekoč ponarodele. V elegantni darilni knjigi Pot – najlepše misli, pospremljeni z veličastnimi fotografijami goram, so zbrane Zaplotnikove misli, opažanja in odlomki iz kultne knjige Pot.

Za vse, ki jim v življenju manjka nekoliko zdrave nonšalance

Vsak od nas pozna koga, ki čisto preveč razmišlja, kaj vse »mora«, česa nikakor ne sme pozabiti, kaj drugi pričakujejo od njega, kaj si mislijo o njem … Ta človek pravzaprav potrebuje nekaj zelo preprostega. Malo knjigo z veliko modrostjo: K*** GLEDA.

Z njeno pomočjo se bo učil plavanja s tokom in opuščanja nadzora, kar seveda zelo pomaga pri izkoreninjanju stresa in tesnobe, ki čisto preveč krojita naše življenje. In ko sprejmeš, da v resnici pravzaprav skoraj nič ni blazno pomembno, okusiš svobodo, ki ji ni para. In prav nič ni narobe, če takšno knjigo podarite tudi sebi. K*** gleda, zakaj pa ne?

Za vse, ki želijo uspeti v karieri oziroma poslu

Dr. Kenan Crnkić (rojen leta 1977 v Bosni in Hercegovini) gotovo lahko pove besedo ali dve o uspehu. Je doktor ekonomskih znanosti in profesor na zasebni univerzi Webster na Dunaju. Uspešno je vodil velike korporacije in podjetja v javni in zasebni lasti, je član številnih strokovnih organizacij, dobitnik vrste stanovskih nagrad, certificirani učitelj po metodi Johna Maxwella, motivacijski govornik, bloger, avtor strokovnih člankov in dveh zelo odmevnih knjig.

V navdihujoči knjižici 7 skrivnosti uspeha, ki je zgolj v desetih dneh po izidu v domovini porušila vse prodajne rekorde, v prvem letu izšla kar v desetih natisih, prevedena pa je bila tudi v več tujih jezikov, je prepletel lastna življenjska spoznanja, citate, anekdote in praktične nasvete ter jih spletel v 7 skrivnosti, ki ločijo uspešne od tistih, ki capljajo na mestu. Jedrnata knjiga, ki jo bodo na dah prebrali tudi tisti, ki se debelim knjigam raje v loku izognejo.

Za vse očete in tiste, ki bodo to šele postali

Postati očka je nekaj čisto posebnega. In če mamice poleg obveznega darila za novorojenčka navadno ob prelomnem dogodku prejmejo vsaj še rože, bomboniero ali celo kak kos nakita, sta za očke večinoma prihranjena le prha s šampanjcem in naporno proslavljanje z raznovrstnimi tekočinami.

Zato je prelepa darilna knjiga Sinček sonček, v kateri nemški ilustrator in avtor Philip Waechter duhovito slika srečo (in negotovost, kajpada) mladih očetov ter izzive nove množine, ki zamenja dvojino, res krasno darilo za vse atije, očije, očke, tatije … Sveže in tudi tiste že malce bolj prekaljene.

Za vse, ki imajo radi navdihujoče modrosti

»Življenje ni ne preprosto in ne zapleteno, niti svetlo, niti temno, ni protislovno, niti enovito. Življenje je.« Lepo, kajne? V Malem princu, klasični fantazijski pripovedi, ki je postala ena največjih uspešnic v zgodovini literature, in drugih Exupéryjevih delih je lepih misli na pretek, zato ni nenavadno, da se njegove besede najpogosteje znajdejo v voščilih, posvetilih …

Ste vedeli, da je bilo doslej prodanih že več kot 25 milijonov izvodov Malega princa v okrog 100 jezikih? In da je knjiga, čeprav je precej fantazijska in pravljična, tudi zelo avtobiografska? Vrtnica naj bi bila Exupéryjeva žena Consuelo, s katero sta imela precej viharno razmerje, nemirni in radovedni princ, ki leti med zvezdami in se sprašuje o življenju, pa je on sam. V prekrasni ilustrirani darilni knjigi Kdor hoče videti, mora gledati s srcem so zbrane Exupéryjeve večne modrosti iz njegovih knjig.

Za vse, ki bi radi izmerili ali izpovedali ljubezen

Včasih je najpreprostejše in najmočnejše čustvo najtežje izpovedati, še težje pa izmeriti. Kdo ima koga bolj rad? Ali tisti, ki bolj razširi tačke, ki višje seže, ki dlje skoči, ki je preprosto večji? Brezčasna zgodba Sama McBratneyja in ilustratorke Anite Jeram o zajcu Rjavcu in zajčku Rjavčku, ki merita medsebojno ljubezen, že več kot dve desetletji navdušuje tako otroke kot odrasle, doslej pa je bilo prodanih že več kot 18 milijonov izvodov.

Slikanica je nastala na pobudo McBratneyjeve urednice Caroline, ki mu je naložila izziv, naj napiše »močno zgodbo s skoraj nič besedami«, pri tem pa dodala: »Sliši se preprosto, Sam, vendar ni«.

To je kmalu ugotovil tudi sam. »Dobro slikanico, ki izstopa iz množice drugih, je enako težko napisati kot dober roman. Sprejel sem izziv, rezultat pa je bila slikanica A veš, koliko te imam rad, ki je prvič izšla leta 1994. Le okrog 400 besed šteje.«

Za punce in ženske, sestre in mame, prijateljice in sodelavke

Kako prepoznaš veliko punco, ki ji lahko podariš to knjigo? Živa Šorn, avtorica prikupne knjižice o ženskah v stripu in besedi, jo opisuje kot ponosno lastnico brihtne buče, ki je ne opredeljuje barva las, velikega srca, delovnih ročic, ki znajo delati in se boriti, uma, ki zna delovati tudi v slogu 1 + 1 = 3, vratolomnih petk, da lažje vidi gozd, ne le dreves. In seveda – velika punca hodi po svetu z dvignjeno glavo, ponosna na to, kar je.

Ob mitih o ženskah, malih nedolžnih lažeh, protislovjih in sploh vsakovrstnih ženskih modrostih, ujetih v striparske podobe in pronicljiva duhovita besedila, se bodo nasmehnile velike punce vseh starosti. Ker bodo zadovoljne s svojo podobo v ogledalu Žive Šorn.