Najnovejše knjige za najstnike, ki jih bodo zagotovo prebrali

AvtoricaNana Kisel

Thumbnail
5 min
  • DELI

Nekateri najstniki so pravi knjižni molji, drugi preberejo le tisto, kar je pač treba, tretjim pa popolnoma zadostuje, če jih gledajo z varne razdalje na kavču, saj so prepričani, da so knjige dolgočasne. Če bi najstnika radi spodbudili, da med počitnicami prebere vsaj eno knjigo, poskusite s katero s seznama najnovejših kulskih knjig za mlade.

Za ljubitelje Johna Greena

Neskončen stolp želv, najnovejši roman priljubljenega Johna Greena, avtorja uspešnice Krive so zvezde, govori o 16-letni Azri, ki skuša s prijateljico Daisy razvozlati skrivnostno smrt milijarderja Russlla Picketta. Hkrati pa skuša biti Azra še dobra hči, učenka, punca, a se vse bolj izgublja v vrtincu lastnih misli …

Za drzne sanjače

11-letni Aleks iz romana Vesolje, me slišiš? živi sam z bolno mamo. Odpravi se na dolgo pot na šov amaterskih raketnih modelarjev. Čeprav spozna mnogo prijaznih ljudi, ga ti ne morejo obvarovati pred resnico, ki so jo domači dolga leta skrivali pred njim.

Za romantične duše

Vse, vse je zgodba Madeline, ki zaradi zelo redke bolezni še nikoli v svojih 17 letih ni bila zunaj. Zanjo skrbita mama in medicinska sestra. A življenje se ji obrne na glavo, ko se v sosednjo hišo preseli fant, ki ji ukrade srce … Roman je preveden v 41 jezikov, po njem pa so posneli tudi film.

Za ljubitelje fantazije

Agneška, glavna junakinja romana Izruvana, živi v vasi blizu zloveščega Gozda, pred katerim jih varuje samotarski čarovnik, ki v zameno za varovanje vaščanov na deset let zahteva »žrtev« ‒ dekle, ki jo odpelje s seboj na grad. Tokrat si izbere Agneško in izkaže se, da ni vse tako, kot se zdi.

Za ljubitelje poezije

Tudi v knjigi Sonce in njeno cvetje, drugi pesniški zbirki priljubljene zvezdnice Instagrama Rupi Kaur, je rdeča nit njenih preprostih verzov mlado življenje in vse, kar ga poganja: ljubezen, odraščanje, trpljenje, iskanje moči za nove zmage … Svetovna uspešnica.

Za navdih

V zabavnem in včasih trpkem romanu Absolutno resnični dnevnik Indijanca s polovičnim delovnim časom, deloma navdahnjenem po resnični zgodbi, spremljamo dečka Juniorja, ki živi v indijanskem rezervatu. Da bi ubežal usodi povprečnega Indijanca, se vpiše na srednjo šolo, na katero hodijo sami belci. Da ni vse rožnato, si lahko mislite …

Za mlajše najstnike

Sončnica je po selitvi na podeželje zelo osamljena. Potem spozna Brona, nemega dečka, s katerim postaneta nerazdružljiva. Ko Sončnici umre oče, jo Bronova družina vzame k sebi. A življenje v kitajski vasici ni enostavno. Bo Sončnica lahko ostala pri novi družini?