Najlepše podobe za otroke

Thumbnail
5 min
  • DELI

Predstavljamo izbor najbolj kakovostnih ustvarjalcev za otroke in mladino pri nas. Bogato ilustrirane knjige odpirajo vrata v svet čudežnega in svet, poln življenja, vragolij, humorja in barv, a tudi večnih resnic.

Radožive Mančkove ilustracije, polne iskrivega humorja

Marjan Manček je ilustrator, stripar in avtor animiranih filmov, ki ustvarja že več kot štiri desetletja. Kdo ne pozna likov, ki so postali del naše nacionalne sodobne ikonografije – od Modrega medvedka do Cufka in Hribcev? Pa slikanic Pedenjped, Mojca Pokrajculja in Kozlovska sodba v Višnji Gori?

»Marjan Manček je umetnik, ki je s svojimi ilustracijami ustvaril pedenjcarstvo, v katerem kraljuje Pedenjped, z njim pa tudi Mančkova otroška duša,« je o njem zapisal Niko Grafenauer. Vse to in še več je zbrano v knjigi izvrstnih besedil in ilustracij Mančkarada.

Pravljični svet Ančke Gošnik Godec

»V umetniških delih Ančke Gošnik Godec je skrita neizmerna moč, ki greje, hrani, traja in ostaja,« je o ustvarjanju izjemne ilustratorke, ki se je s svojimi upodobitvami priljubila več generacijam, zapisala pravljičarka Anja Štefan.

Znamenite so interpretacije slovenskih pravljic, kot so Tri botre lisičice, Zlata ptica, Povodni mož, zbirke Pravljice, Babica pripoveduje, Mamka Bršljanka in Lonček, kuhaj, pa tudi upodobitve slikanic Muca copatarica Ele Peroci, Lučka Regrat Gregorja Strniše in Zelišča male čarovnice Polonce Kovač, v katerih je izvirno potrdila svoje mojstrstvo.

Vse te podobe so zbrane v razkošni knjigi Zlata ptica, ki prinaša več kot 60 zgodb in pesmi svetovnih in slovenskih avtorjev.

Jelka Reichman očara za vedno

»Jelka Reichman nam že več kot štirideset let odpira vrata v svet čudežnega. Njeni vedri in ljubki otroški obrazi ter prikupni živalski liki so se priljubili tako otrokom kot staršem,« je o delu priljubljene ilustratorke zapisala umetnostna zgodovinarka Judita Krivec Dragan.

Čudežni vrt, »zlata« knjiga Jelkinih ilustracij, predstavlja svojevrstno antologijo avtorjev, od Franceta Prešerna do Anje Štefan. Vključuje podobe iz najlepših slovenskih slikanic, kot so Šivilja in škarjice, Miškolin, iz celotne slikanice Pajacek in punčka, odlomke iz del Moj prijatelj Piki Jakob, Maček Muri in Zlata ladja, Pisani klobuček, Medvedki sladkosnedki, Lonček na pike ...

Čarobna knjiga Marlenke Stupice

Marlenka Stupica je ilustrirala ali opremila več kot sto otroških slikanic in knjig ter za svoje stvaritve prejela številne nagrade, med drugim tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Drevo pravljic prinaša pester izbor pravljic in pesmic z njenimi podobami: klasične pravljice, kot so Rdeča kapica, Sneguljčica, Trnuljčica, Grdi raček …, in priljubljene stvaritve slovenskih avtorjev, npr. Moj dežnik je lahko balon.

»Vse v umetnosti Marlenke Stupica je tako otroško nežno, a tudi otroško živahno, naravno samoumevno, otožno ali hudomušno, da nam predstavlja svet, ki mu ni para,« je o Marlenki Stupica zapisal umetnostni zgodovinar Milček Komelj.

Zakladnica podob Marjance Jemec Božič

Marjanca Jemec Božič je celoten opus posvetila podobam, namenjenim otrokom in mladini, z njimi pa zaznamovala sleherno otroštvo na Slovenskem. Knjiga Pravljični cvet prinaša podobe iz priljubljenih slikanic, kot so Juri Muri v Afriki Toneta Pavčka, Nana, mala opica Josipa Ribičiča, Piko dinozaver Leopolda Suhodolčana in številnih drugih, tudi novejših del.

»Najbolj blizu so mi vesele zgodbe,« pravi umetnica. »Rada imam razigranost, optimistično vzdušje, veselje. Rada rišem otroke in živali v gibanju. Vsaka žival ima svoj značaj, tako kot otrok. Tudi ko berem besedila, v katerih nastopajo, jih dojemam tako. Otroci in živali so polni življenja. Zato so mi tudi všeč žive barve – rdeče, oranžne.«

Čoharije, umetnine najbolj zabavnega in hudomušnega ilustratorja pri nas

V knjigi pravljic, pesmic in ugank Čoharije se razpira bogastvo likovnega sveta enega naših najvitalnejših ustvarjalcev. Zvonko Čoh, ki je za ilustracije prejel številna priznanja, med drugim tudi nagrado Prešernovega sklada, otroke in odrasle znova in znova vabi k skupnemu raziskovanju in uživanju.

V izboru t. i. legendarnih besedil za otroke so pesmi, zgodbe in uganke slovenskih in tujih avtorjev: Anje Štefan, Andreja Rozmana Roze, Miroslava Košute, Kajetana Koviča, Toneta Pavčka, Bedaček Jurček in Svinjski pastir, Obuti maček …, ljudske pravljice in pesmice: Od lintverna, Enci benci na kamenci …