Najbolje prodajane slovenske slikanice vseh časov

Thumbnail
8 min
  • DELI

Si znate predstavljati otroštvo brez Muce copatarice? Morda še danes ne bi pospravljali copatkov! Ali brez mačka Murija? Tudi ob tem vprašanju bi najbrž odkimali tako starši kot otroci in morebiti celo že kakšni dedki in babice. Z nekaterimi knjižnimi junaki je preprosto odraslo že več generacij. Katere so tiste izvirne slovenske slikanice, ki se lahko pohvalijo z res lepim številom natisnjenih izvodov, predvsem pa z nezmanjšano priljubljenostjo med starimi in mladimi?

1. mesto: Martin Krpan

252.676 izvodov

Leta 1858 je Fran Levstik napisal povest Martin Krpan o ljudskem silaku, ki premaga Brdavsa. To je bilo prvo pomembnejše delo slovenske pripovedne proze. Z ilustracijami Hinka Smrekarja je Martin Krpan prvič izšel leta 1917 in velja za prvo izvirno slovensko slikanico. Najbolj prepoznavna Krpanova upodobitev je zgornja slikanica z ilustracijami slikarja Toneta Kralja. Na voljo je tudi v angleščini in kot miniaturna izdaja.

2. mesto:  Muca copatarica

več kot 173.000 izvodov

Legendarna pravljica Ele Peroci z ilustracijami Ančke Gošnik Godec je prvič izšla leta 1957 kot drobna kartonska knjižica v Cicibanovi knjižnici, že leta 1963 pa kot velika slikanica. In kako je Muca copatarica sploh nastala? »To je edina pravljica, ki sem jo prej povedala kot napisala, pri tem pa se sploh nisem zavedala, kaj sem povedala,« je povedala Ela Peroci. »V treh kosih sem jo bila tako rekoč prisiljena povedati. Izsilila mi jo je starejša hči, ko je bila stara tri leta. Mlajša je bila v vozičku. Bile smo na sprehodu in za starejšo je bilo najprej to imenitno, da poriva vozek, pa si je kmalu premislila, češ, sama moram hoditi, tale se pa lepo vozi. Usedla se je na tla in zahtevala, da naj ji kaj lepega povem. Kaj naj ji povem? Začela sem o kaj vem kateri muci, ki je v treh dneh, ko so se taki sprehodi nadaljevali, dobila zaokroženo podobo.«

3. mesto: Maček Muri

več kot 170.000 izvodov

Ste vedeli, da je Kajetan Kovič navdih za legendarnega Mačka Murija našel v resničnem življenju? V knjigi Jutranji sprehajalec pripoveduje, da je mucku Muriju, ki so ga imeli doma v Ljubljani, neprijazen človek z zalučanim kamnom strl nogo. Da bi ga obvaroval pred novimi hudobijami, ga je odpeljal k staršem na Štajersko. Kajetan Kovič je tako resničnemu Muriju naredil opornico in poskrbel, da je mucek živel dalje na podeželju. Poleg dostojnega življenja pa mu je podaril še nekaj – nesmrtnost, saj je bil ravno ta maček navdih za pravljico o mačku Muriju.

4. mesto: Mojca Pokrajculja 

več kot 131.000 izvodov

Še veste, zakaj ima zajček prednje tačke krajše kot zadnje? In kaj ima s tem deklica, ki je med pometanjem hiške našla krajcar, s katerim si je kupila piskrček? Znana koroška pripovedka Mojca Pokrajculja ima kar nekaj različic, večkrat je bila upodobljena tudi na lutkovnih odrih, najbolj znana pa je najbrž prav slikanica, v kateri jo je zapisal Vinko Möderndorfer, ilustriral pa Marjan Manček. Slikanici je priložen CD, na kateri so junakom glasove posodili znani slovenski igralci, kot so, Polona Vetrih, Polde Bibič, Janez Hočevar … No, kdo si in kaj znaš?

5. mesto: Kdo je napravil Vidku srajčico 

98.500 izvodov

Morda si današnji nadobudneži res malce težje predstavljajo, da nekoč otroci niso imeli česa obleči. Toda nežna pravljica Frana Levstika o revnem štiriletnem dečku Vidku (poznamo jo po čudovitih ilustracijah Rože Piščanec) se jih s svojo izpovedno močjo še vedno dotakne, zlahka pa se poistovetijo tudi z Vidkovo skrbjo za druga živa bitja, ki dečku povrnejo tako, da mu prvič v življenju pomagajo do nove srajčice. Jagnje mu da volno, trnov grm mu jo izmika, pajek osmuka in stke tkanino, rak tkanino prikroji, ptiček pa iz kosov sešije srajčico.

6. mesto: Moj dežnik je lahko balon

več kot 98.000 izvodov

Če je slikanica Muca copatarica svoje mesto najbrž našla tudi zaradi spodbude k pospravljanju copatkov, še ena pravljica Ele Peroci s seznama najbolj ponatiskovanih izvirnih slovenskih slikanic vseh časov, Moj dežnik je lahko balon, bralce osvaja s privlačnim prepletanjem znanega in vsakdanjega (Jelki nova žoga pade v potok, zaradi česar se njena družina jezi nanjo) ter domišljijskega (dežnik jo ponese čez Ljubljano na vznemirljivo potovanje v deželo Klobučarijo, kjer se njene želje uresničijo, domov pa se vrne s čudovitimi klobuki za vse družinske člane). Pravljica je odlično izhodišče za pogovor o pričakovanjih starših in željah otrok ter snovanje čudežnih domišljijskih potovanj.

7. mesto: Juri Muri v Afriki

več kot 95.000 izvodov

Kar je Muca copatarica naredila za pospravljanje copatkov, je Juri Muri, fant, ki se ni hotel umivati, za osebno higieno slovenskih otrok. V klasični mojstrovini Toneta Pavčka Juri odpotuje v daljno Afriko, da bi se izognil milu in vodi, tam doživi marsikaj vznemirljivega, omenjenima grozotama pa le ne more ubežati. Najbolj znana je legendarna upodobitev Marjance Jemec Božič, sodobne generacije pa pesnitev poznajo tudi v novi podobi ilustracij Damijana Stepančiča, ki je upodobil tudi nadaljevanje Juri Muri drugič v Afriki ter pesnitvi Juri Muri po Sloveniji in Juri Muri gre po srečo.

Sedmim veličastnim na seznamu največkrat ponatiskovanih slovenskih izvirnih slikanic sledijo Pedenjped (Niko Grafenauer in Marjan Manček) z več kot 93.000 izvodi, Miškolin (Josip Ribičič in Jelka Reichman) z več kot 73.000 izvodi, Krojaček Hlaček (Leopold Suhadolčan in Marlenka Stupica) s skoraj 50.000 izvodi, Abeceda na polju in v gozdu (Oton Župančič, Niko Grafenauer in Jelka Reichman) z več kot 49.000 izvodi in Slovenske ljudske pravljice (z ilustracijami Ančke Gošnik Godec) z več kot 45.000 izvodi.