Matilda jih ima 30

AvtoricaVesna Ravnikar

IlustracijaQuentin Blake

Thumbnail
3 min
  • DELI

Kdo je rahločutna in bistroumna deklica, ki se izjemno rada in hitro uči? In ki je danes stara že trideset let. To je Matilda, junakinja ene od zadnjih knjig za otroke izpod peresa britanskega pisatelja Roalda Dahla.

Matilda je res posebna deklica, a njeno nadarjenost opazi le mlada in ljubezniva učiteljica Medica, njeni starši pa ne. Še več, ne cenijo je. Matildo silijo, da gleda televizijo, in jo odganjajo od ljubih knjig, oštevajo jo, da je neumna in zabita. Matilda ima vsega dovolj in se sklene maščevati staršem in grozni ravnateljici Volovškarci.

Tu je še nekaj zanimivosti o eni največjih Dahlovih uspešnic.

  • Zgodnji osnutki zgodbe so bili precej drugačni, kot je knjiga, kakršno poznamo danes. Matildini starši so bili prijazni, ona pa precej bolj zlobna in neizprosna ...
  • Prvi osnutek je nastajal skoraj devet mesecev. A ker pisatelj ni bil zadovoljen z njim, je po enem letu knjigo napisal čisto na novo.
  • Roald Dahl ni maral šol in internatov, v katerih je preživel šolska leta. Krute odnose med vrstniki in neizprosne, tiranske učitelje pobliže spoznamo v knjigi Poba, v Matildi pa je v liku Volovškarce oživil enega od svojih nekdanjih učiteljev. 
  • Matildo mnogi uspešni pisatelji navajajo kot ključno knjigo svojega otroštva. Še posebej jih je nagovoril znameniti citat: »Medtem ko je sedela v sobici v svojem rojstnem kraju, je potovala po vsem svetu.« 
  • Po knjigi sta nastala muzikal in zelo priljubljen film, Matilda pa je zaživela tudi na odru. Tudi pri nas jo je uprizorilo Prešernovo gledališče Kranj; prva predstava je bila uprizorjena konec leta 1999. Dramatizirala jo je Desa Muck.