Marjanca Jemec Božič praznuje 90 let

AvtoricaEster Fidel

FotoSaša Kovačič

Thumbnail
3 min
  • DELI

Marjanca Jemec Božič sodi med tiste ilustratorke, ki že desetletja predano ustvarjajo za najmlajše. Njene podobe, ki bogatijo nešteto knjig od leta 1955 naprej, so se vtisnile v spomin generacij otrok in jih tudi dandanes nagovarjajo enako intenzivno.

Marjanca, ki zase pravi, da je vesel človek, ustvarja radožive in barvite ilustracije, polne hudomušnega in toplega humorja. Njen visoki življenjski jubilej zaznamuje tudi izid nove slikanice – zbirke pesmic Škratovske oči, pri kateri sta se znova ustvarjalno povezali s pisateljico in pesnico Anjo Štefan, s katero sodelujeta že dve desetletji.

Pravljične klasike

Njene podobe bogatijo približno 200 knjig od leta 1955 naprej. V dolgoletni karieri je sodelovala s številnimi pesniki in pisatelji. Pred petimi leti, ob ilustratorkini 85-letnici, je izšla antologija Pravljični cvet, ki odraža desetletja Marjančine neverjetne ustvarjalne moči.

Knjiga je zakladnica klasičnih podob iz slikanic, kot so Juri Muri v Afriki Toneta Pavčka, Nana, mala opica Josipa Ribičiča, Piko dinozaver, O medvedku in dečku, O dedku in medvedku Leopolda Suhodolčana, Prodajamo za gumbe ter Mala Marjetica in gozdni mož Vide Brest, Čuj in Katka ter Anča Pomaranča Branke Jurca in tudi novejših del, kot so Melje, melje mlinček, Kotiček na koncu sveta in Gugalnica za vse Anje Štefan, Trmoglavi mucek Ivana Beliševa, V gosjem redu gre v korak troje gosk in en gosak Nika Grafenauerja. V knjigi je tudi izbor ljudskega slovstva, izbor pesmi in proznih besedil starejših in sodobnih slovenskih avtorjev.

Brezčasne ilustracije za male in velike otroke

Ilustratorka sama pravi, da so ji najbližje vesele zgodbe. »Rada imam razigranost, optimistično vzdušje, veselje.« Ker je bolj nočni tip, je veliko svojih del ustvarila ponoči.

Rada riše otroke in živali, ki imajo vsaka svoj značaj, tako kot otroci. »Otroci in živali so polni življenja. Zato so mi tudi všeč žive barve – rdeče, oranžne,« pravi umetnica, ki je začela ustvarjati že kot dijakinja.

Ilustracija Marjance Jemec Božič iz slikanice Nana, mala opica Josipa Ribičiča
Ilustracija Marjance Jemec Božič iz slikanice Nana, mala opica Josipa Ribičiča

Z veseljem se spominja mladih dni, ko je na uredništvo Cicibana poslala prošnjo, da bi tudi sama kaj narisala za revijo. Od urednika je dobila zgodbo s pripisom, da bodo ilustracijo objavili, če bo v redu. In so jo tudi res objavili. Po objavi je bila tako vesela in ganjena, da ji je bilo težko iti po honorar. Tako se je začelo.

Profesorica umetnostne zgodovine Judita Krivec pravi, da Marjanca Jemec Božič natančno posnema svet, a ga kot vsaka prava pravljičarka upodobi tako, da je vse malo drugače kot v resnici. »Prav tako zvesto kot smisel za risanje vsega, kar nas v življenju obdaja, tudi predmetov, ki jih mnogi med nami niti opazili ne bi.«

Marjanca Jemec Božič je prepričana, da je njen uspeh posledica dejstva, da se nikoli ni pretvarjala. Čeprav zadnja leta dela veliko manj, kot je nekoč, pa v ustvarjanju še vedno zelo uživa. In še vedno dela tako kot na začetku: z barvicami in čopičem. »Vedno sem delala iz sebe,« še dodaja ilustratorka. »Brez domišljije ni ilustracij.«