Prejemniki Levstikovih nagrad za leto 2019

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoMediaspeed

Thumbnail
4 min
  • DELI

Mladinska knjiga je s književnostjo za otroke in mladino neločljivo povezana od svojega rojstva. Izvirne slovenske stvaritve za najmlajše že od leta 1949 spodbuja tudi z Levstikovimi nagradami za izvirno literaturo ter knjižne ilustracije za otroke in mladino.

Najstarejšo založniško nagrado, ki praznuje 70-letnico, so letos prejeli pesnik in pisatelj Boris A. Novak in ilustratorka Jelka Godec Schmidt za življenjsko delo ter pesnica in pisateljica Anja Štefan za knjigo Drobtine iz mišje doline in ilustratorka Ana Zavadlav za celoten opus knjig zadnjih dveh let, še posebej za knjigo Čriček in temačen občutek.

Pesniški čudeži Borisa A. Novaka

Pesnik, pisatelj, dramatik, esejist, prevajalec Boris A. Novak je eden naših najboljših književnih ustvarjalcev. Tudi za otroke in mladino je ustvaril izviren in izrazno močan opus, s katerim se uvršča v sam vrh mladinske in otroške književnosti na Slovenskem.

Že s svojo prvo pesniško zbirko Prebesedimo besede! (1981) je najmlajšim odprl vrata tistemu, kar sam poimenuje »zven besed in pomen zvenenja«.

Žirija je zapisala, da Boris A. Novak že skoraj tri desetletja vabi tudi v zakladnico pesniških oblik: pesmarica Oblike sveta je prvič izšla leta 1991, drugič leta 1997 z naslovom Oblike srca in potem še tretjič leta 2016, ko so luč sveta ugledale Oblike duha. Ta edinstvena zakladnica se širi, vsakokrat naraste približno za sedemdeset novih pesniških oblik.

Skrivnostni prizori Jelke Godec Schmidt

Jelka Godec Schimdt ustvarja že štiri desetletja in skorajda ni otroka, ki ne bi vzljubil njenih razigranih, hudomušnih in sočutnih pošasti, živali in otrok. Njen slikarski talent se najbolje izraža skozi zgodbe, njen prepoznavni slog pa najbolj sije iz Grimmovih pravljic in knjig, kot je Petelinček Kratkorepec.

Njene ilustracije po mnenju žirije pripovedujejo na enostaven način, na videz robusten, a slikarsko močan in ekspresiven. Podobe so videti kot skrivnostni prizori, kjer slutimo stare pripovedke, a skrojene, konstruirane in naslikane za današnji dan.

Jelka Godec Schimdt že desetletja predano ustvarja za revije Pil, Ciciban in Cicido (stripa Cicibanda in Vrtec Pri veseli kravi sta med najbolj priljubljenimi) ter za šolske učbenike in poljudno-izobraževalna gradiva.

Mišji svet skozi oči Anje Štefan

Pesnica, pisateljica in pripovedovalka Anja Štefan je s pesmimi o miškah v knjigi Drobtine iz mišje doline dokazala, da je žlahtnost besed njen zaščitni znak. Ritmično nezmotljive pesmi odzvanjajo svobodno misel, ki ni nikdar pod diktatom zgodbe ali predvidljive dramaturgije.

»V mišji dolini so stopinje vsega sveta,« je zapisala žirija v utemeljitvi nagrade. »Hudomušno razigrane in sem ter tja bridko ošiljene. Tako nadrobno odtisnjene. Žlahtne … Oh, kako so žlahtne! Drobtine iz mišje doline so katedrala, a brž potem drobcen vtisk, ki ga bo zdajci zametel sneg. Prav tako kot Življenje.«

Čustvena paleta podob Ane Zavadlav

Risbe akademske slikarke Ane Zavadlav so izjemno suverene, njeni junaki pa se izražajo z intenzivno, a prefinjeno govorico telesa. V njenih delih si podajata roko odločnost risbe in občutljivost za tonske finese barv, kar je še posebej opazno v knjigi Čriček in temačni občutek Toona Telegena.

»Čeprav so ilustracije črne, niso nič manj barvite in polne čustev – temačnih, melanholičnih, veselih, igrivih, predvsem pa takih, da jih globoko občutiš,« je zapisala žirija. »Poleg razkošnega talenta je pomembna Anina zavezanost k popolnosti, k usmeritvi vse energije v delo. Pri tem ni ničesar polovičarskega. Ana Zavadlav pri svojem delu stavi na vse ali nič.