Kriminalke, ki vam ne dajo dihati

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoSaša Kovačič

Thumbnail
3 min
  • DELI

Ko ti gredo kocine pokonci in se slina posuši. Ko je tako napeto, da se strani obračajo kar same. Ko veš, točno veš, kdo je kriv. Pa je res? In da je na srečo to le zgodba in bo še vse v redu. Pa bo res? Predstavljamo izbor dobrih kriminalk, ob katerih dolgčas odpade. Na branje!

Žanrska poslastica

Zdaj verjetno že veste, da zna J. K. Rowling izjemno spretno pisati tudi kriminalke, ne le magičnih zgodb, kajne? Pred nami je namreč že četrta knjiga uspešne detektivske serije o Cormoranu Striku in njegovi pomočnici Robin, ki jo je Rowlingova izdala pod psevdonimom Robert Galbraith.

V Smrtonosni belini nas čaka še srhljivejši zločin in še bolj napeti odnosi med glavnima junakoma ... Knjiga, vredna prvega mesta na vašem bralnem seznamu.

Pa kaj je s temi mladimi?

»Smrdi po gnilih jajcih. Zrak je siv in moten od dima smodnika. Vsi so ustreljeni razen mene. Jaz nimam niti praske.« S temi besedami se začne kriminalka Živi pesek, ki so jo leta 2017 razglasili za najboljši skandinavski kriminalni roman, pisateljica Malin Persson Giolito pa se je z njim postavila ob bok Nesbøju, Larssonu in Mankllu.

Preverite, kaj tiči za množičnim streljanjem na gimnaziji v najprestižnejši stockholmski četrti. In ali je osemnajstletna Maja, obtožena pokola, res hladnokrvna morilka?

Ko izgine predsednik

Kaj se zgodi, ko združita moči eden najboljših ameriških piscev kriminalk in nekdanji prvi mož ZDA? Nastane vrhunski triler o dogodkih znotraj Bele hiše, ki bralca drži v napetosti do zadnje pike.

James Patterson in Bill Clinton v knjigi Kje je predsednik? spretno vodita glavnega junaka skozi bitko s časom, ko je treba odkriti, kaj se skriva za teroristično grožnjo neslutenih razsežnosti.

Novi primer Alexa Crossa

Kriminalke z detektivom Alexom Crossom, ki ga je ustvaril James Patterson, so že vrsto let med najbolje prodajanimi knjižnimi naslovi.

V romanu Crossova pravica se glavni junak po več kot treh desetletjih vrne v svoj rojstni kraj, ker njegovega bratranca obtožijo posilstva in umora trinajstletnika. Alex med razvozlavanjem umora najde sled, ki vodi do brutalnega morilca, odkrije pa tudi družinsko skrivnost, ki mu življenje postavi na glavo.

Dan Brown znova v akciji

Izvor je napeta kriminalka, v kateri se akcija prepleta z zgodovino, umetnostjo, šiframi in simboli.

Harvardski profesor Robert Langdon se spet znajde sredi skrivnostnega dogajanja. Lahko njegov nekdanji študent res napove prihodnost in zamaje temelje tisočletja starih verskih resnic? Morda, a to marsikomu ne bo všeč.