Kratka proza za sladokusce

AvtorMario Aubreht

FotoUnsplash

Thumbnail
6 min
  • DELI

Predstavljamo vam nekaj najboljših zbirk kratke proze, ki so bile objavljene v preteklem letu. Spoznajte nagrajeno ameriško pisateljico, ki se je iz anonimnosti do svetovne slave povzdignila šele dolgo po smrti, dva velika latinskoameriška mojstra besede, eden od njiju je tudi avtor najkrajše zgodbe na svetu. Izbrali smo tudi dva mlada domača upa, ki sta za svoje delo že prejela nekaj nagrad.

Življenje kot roman, ujeto v kratke zgodbe

Priročnik za čistilke je zbirka kratke proze ameriške pisateljice Lucije Berlin, ki prinaša izbor triinštiridesetih od skupaj sedeminsedemdesetih zgodb, kolikor jih je objavila v svojem življenju.

Rodila se je na Aljaski, in ker je bil njen oče rudarski inženir, je otroštvo preživela v rudarskih naseljih v ZDA. Po drugi svetovni vojni se je družina preselila v Santiago v Čilu, tu je preživela večino mladosti, hodila na plese in živela v visoki družbi. Po diplomi na univerzi v Novi Mehiki se je prvič poročila in rodila dva sinova. Poročena je bila večkrat, preživljala se je z različnimi deli, od telefonistke do čistilke in predavateljice na univerzi.

Njeno življenje je bilo kot roman, kratke zgodbe je pisala večinoma iz lastnih izkušenj ter si pridobila ožji krog sledilcev in prejela nekaj uglednih nagrad. Zaslovela je šele po smrti, po objavi zbirke 43 kratkih zgodb, ki so nastale v obdobju med letoma 1960 in 1990. Danes Lucio Berlin postavljajo ob bok velikanom, kot so Raymond Carver, Anton Čehov in Alice Munro.

Nikoli dokončane zgodbe

Argentinsko-španskega pisatelja Andrésa Neumana v Sloveniji poznamo po dveh odličnih romanih (Popotnik stoletja in Samogovori), vendar se vseeno zdi, da se šele v zbirki Stvari, ki jih ne narediva znajde na svojem pravem terenu.

Zbirka je razdeljena v šest tematsko opredeljenih sklopov, v katerih s pravo mero in izbiro besed ter brezmadežno izpiljenim slogom pričara najrazličnejša vzdušja, dogodke in presenetljive situacije. Najraje pa se loteva intimnih odnosov med ljudmi, ki s svojo kompleksnostjo in čustvenim nabojem pritegnejo bralca in ga popeljejo v sodobno življenje sodobnih posameznikov, ki se hote ali nehote zapletajo v najrazličnejše zagate današnjega sveta. Njegov poglobljeni izris različnih značajev je do podrobnosti natančen, mestoma humoren, satiričen in tudi temačen ter pušča veliko prostora za samorefleksijo in nadaljnje razmišljanje.

Neumanove teme se neizbrisno vtisnejo v bralčev spomin tudi zaradi pogosto presenetljive perspektive, v katero jih postavlja, ter zaradi neobičajnih metafor, s katerimi preseneča na vsakem koraku.

Ko se je zbudil, je bil dinozaver še vedno tam

Knjiga Zgodbe, basni, utrinki prinaša izjemno zbirko izbranih zgodb slovitega gvatemalskega pisatelja Augusta Monterrosa, velikega mojstra kratkih zgodb. 

Zbirka vsebuje pregled njegovega dela skozi vsa ustvarjalna obdobja od leta 1959 naprej ter prinaša izbor nekaterih njegovih najizvirnejših kratkih zgodb, še krajših mikrozgodb in novodobnih basni. Izbrane zgodbe ob izzivih, ki so preizkus za bralčevo razgledanost in domišljijo, odražajo tudi avtorjev posebni smisel za humor in nenavadne metafore: lep primer je prav zgodba Dinozaver, verjetno najkrajša ali pa vsaj najrazvpitejša kratka zgodba vseh časov, ki jo lahko v celoti preberete v naslovu tega odstavka.

Monterosso nam predstavi magično-realistični melanholični svet Latinske Amerike ter vrsto univerzalnih tem, misli in občutkov, s katerimi se ukvarja ves svet. Obvezno branje za vse ljubitelje latinskoameriške književnosti in kratke proze.

Rožančeva nagrada za zbirko

Bleda svoboda je zbirka esejev mladega slovenskega pisatelja Jasmina B. Freliha, dobitnika letošnje Rožančeve nagrade, ki s svojim razgibanim in bogatim literarnim jezikom v resnici spominjajo na pravo zbirko kratkih proznih zgodb.

V njej se pisatelj ukvarja z raznovrstnimi in kompleksnimi temami svetovne in slovenske literature, dotakne se ključnih del nekaterih pisateljev, ki bistveno vplivajo na sodobno slovensko literaturo, predvsem na njegovo generacijo avtorjev, rojenih v osemdesetih letih prejšnjega stoletja (Zadie Smith, Don DeLillo, David F. Wallace, Jonathan Franzen in drugi).

Piše o svoji generaciji, o njenih značilnostih in umeščenosti v današnji svet, razmišlja o svetu in bivanju v 21. stoletju po izbruhu globalne ekonomske krize in »rojstvu demokracije« na Bližnjem vzhodu ter o navidezni ali bledi svobodi v današnjem času, ki nikomur ne ponuja dovolj.

Jasmin B. Frelih (1986) je na literarno sceno vstopil z romanom Na/pol (2013), ki je bil odlično sprejet med kritiki in bralci, zanj pa je prejel tudi nagrado za prvenec in evropsko nagrado za književnost.

Turisti in migranti v letoviščih

Dobrodošli je zbirka kratkih zgodb večkrat nagrajene slovenske pisateljice, goreče družbenokritične aktivistke in borke za pravice manjšin, ki svoje zgodbe ne le piše, temveč tudi dejansko živi.

Kot pisateljica se je Vesna Lemaić uveljavila že leta 2008 s svojo prvo zbirko kratke proze Popularne zgodbe, za katero je prejela nagrade fabula, zlata ptica in najboljši prvenec. V novi zbirki avtorica niza zgodbe s tematiko turizma in migracij na naših prostorih. Zgodbe so deloma avtobiografske, saj se v njih tudi sama pojavlja kot pripovedovalka v prvi osebi v vlogah aktivistke, prostovoljke v azilnem domu ter turistke, ki nemočno opazuje postopno izginjanje starega obmorskega mesta pod pritiskom turistov in turistične industrije.

V zgodbah se srečujejo nasprotujoča si občutenja domačnosti in tujosti, ugnezdenosti in izkoreninjenosti, pripadnosti in izločenosti, ki izvirajo iz razlike med Nami in Drugimi. Zgodba iz njenega prvenca Popularne zgodbe je bila uvrščena v antologijo Best European Fiction, leta 2010 je napisala roman Odlagališče, leta 2014 pa roman Kokoška in ptiči.