Knjižni izbor za male bralce

AvtoricaMarjanca Mihelič

Thumbnail
8 min
  • DELI

Po podatkih raziskav mladi bralci v obdobju, ko so že utrdili branje, najrajši berejo pustolovske knjige, znanstveno fantastiko, kriminalke, stripe in knjige s humorjem. Poiščimo zanje prav to.

Kateri so torej naslovi knjig, ki prinesejo mladim bralcem od 5. do 10. leta na obraz izraz sreče, da strižejo z ušesi, sprožajo nekontrolirane glasove, jim poženejo kri po žilah, srce pa v galop, da navdušeno pripovedujejo o njih sošolcem in prijateljem …

Kar je odlično, saj ob podoživljanju napete (čeprav izmišljene) situacije sproščajo napetost, med smehom izločajo hormon sreče, v trenutku se lahko razvedrijo in presvetlijo pogled na svet (in nase). S smehom na rovaš drugega pa se prislovično postavljajo nad tistega, ki se mu smejejo, kar ni zanemarljiv psihološki učinek.

»Prepovedane« besede

Včasih zadostuje, da zgodba temelji na smešnih prizorih in pojavih. Otroci se radi smejejo v položajih, ko se počutijo neprijetno. Izgovarjanje »prepovedanih« besed za prdce, sračke, tone smrklja in podobne gravžarije … vedno izzove salve smeha. Takšnih besed so polne knjige razvpitega angleškega komika in pisatelja Davida Walliamsa (ilustracije Tony Ross, izvrstni slovenski prevod je delo Milana Dekleve). O obupnih pamžih je prevedeno v slovenščino že sedem knjig, v letu 2018 prihajata še dve novi.

Eksplozija humorja in fantazije

Tudi ameriški ilustrator Dav Pilkey ve o mulcih marsikaj, zato jim z odbitimi domislicami in domišljijskimi bombicami polepša leta odraščanja in gradi most k nadaljnjemu branju. Danes že kultne Prigode Kapitana Gatnika so z elementi stripa in risank izzvale epidemije branja po vsem svetu. Ob na novo ponatisnjenih knjigah o Gatniku je v svet zakoračil tudi nov Pilkeyjev superjunak v seriji stripovskih knjig Pasji mož in Pasji mož - snet s ketne.

Klasične pustolovske dogodivščine

Reševalna četvorka Šnofijeva druščina (avtor Boštjan Gorenc, ilustrator Matej de Cecco) užene v kozji rog kanalje vseh vrst. Stripovske zgodbe (izšla je že tretja knjiga) prinašajo klasične pustolovske dogodivščine: iskanje gusarskega zaklada, reševanje sveta … Vse skupaj je fino zabeljeno tudi z besednimi smešnicami.

Otroci imajo radi živali

Žival prinese v hišo poleg veselja tudi skrb in odgovornost, zato otrokom priskoči na pomoč občutljiva bolha, ki o živalih zelo veliko ve in jim zna poiskati prave lastnike. Čudežna bolha Megi najbolj brane slovenske pisateljice Dese Muck ima v zbirki že deset knjig. Zadnja pripoveduje o zlati ribici Darji in Ivu.

Od stripov do grozljivk in ugank

Pustolovski in domiselno ilustrirani roman v ugankah Temačne skrivnosti Ginkove ulice Uroša Petrovića je kot nalašč za vse, ki radi razvozlavajo skrivnosti in uganke. Knjigo večkrat nagrajenega srbskega pisatelja so mladi bralci nagradili z Dositejevim peresom, prevedena je v številne tuje jezike.

Branje je sanjarjenje

Britanski pisatelj norveškega rodu Roald Dahl velja za najboljšega pisatelja za otroke na svetu. S svojimi deli, kot so Čarli in tovarna čokolade, Čarovnice, Jakec in breskev velikanka in Matilda, ki jih dopolnjujejo odlične ilustracije Quentina Blaka, je uročil bralce po vsem svetu. Dahl kodra otroško domišljijo z genialnimi domislicami, najrazličnejšimi »stvori«, grotesknimi in pokvarjenimi liki ter skrivnostmi. V slovenščino še niso prevedene vse Dahlove knjige – pred kratkim je izšel Poba, napovedana pa je še ena novost, Billy in drevesni ljudje.

Branje je glavno … in čarobno

Knjige J. K. Rawling o Harryju Potterju, gojencu akademije za čarovnike Bradavičarke, so bile založniški čudež. Že prva in večkrat nagrajena knjiga o mladem čarovniku Kamen modrosti je bralce dobesedno posrkala v svet črne magije in pošasti. A spet so se našli »varuhi«, ki so svarili pred popularizacijo čarovnikov. Na njihove obtožbe naj bi pisateljica odgovorila, da še ni slišala za primer, ko bi otrok, ki je prebral njeno knjigo, postal čarovnik. Mi dodajamo: pravi čarovnik zagotovo ne, jezični in bralski pa kar – seveda v primeru, da je prebral vse »potterke«. Ali kaj drugega – a v tem obsegu!