Knjige, polne humorja in smeha

AvtoricaMarjanca Mihelič

Thumbnail
8 min
  • DELI

Bi se na plaži radi smejali? V našem izboru najdete zgodbe, ki vas bodo spravile v smeh in razvedrile. Nekatere med njimi so noro ali prisrčno smešne, druge trpko humorne ali domiselne, tretje začinjene s črnim in pikrim humorjem, vse po vrsti pa pripovedujejo o preprostih, prikupno zmedenih ali nabritih junakih in junakinjah, kakršnih ne delajo več.

Kultni finski pisatelj z značilnim humorjem

Paasilinna je mednarodno uspešen in nagrajen finski pisatelj, prepoznaven po svojem posebnem humorju. Do zdaj so bili njegovi romani prevedeni v 35 jezikov, v skupni nakladi več deset milijonov izvodov. V slovenščini lahko beremo enajst njegovih romanov.

Osrednji lik romana Ladjar z lepimi stopali je ponos­ni lastnik vlačilca Aulis Rävänder, ki je zadovoljen z življenjem in delom, manj pa njegova žena Liisa. V tolažbo si poišče ljubimca in snuje z njim bolj bleščeče življenje. Užaloščenemu Aulisu sreča vendarle ne obrne hrbta. Naključje obrne zgodbo v novo, paasilinnovsko začinjeno komedijo zmešnjav.

Fenomenalni nabritež za tretje življenjsko obdobje

Hendrik Groen je svoj prvi dnevnik objavil leta 2014 in se takoj prikupil bralcem. Na Nizozemskem je postal pravi fenomen – dobil je svoj klub oboževalcev, po knjigi so posneli tudi televizijsko serijo. Navdušeni odziv – knjiga je izšla v 25 državah – ga je spodbudil k pisanju dnevniškega nadaljevanja.

V prvem skrivnem dnevniku brez cenzure popisuje življenje v domu upokojencev v severnem Amsterdamu, v drugem pa člani kluba Starine, ne pa crkovine sklenejo, da se bodo tudi družbeno angažirali ... Hendrik z značilnim, na trenutke pikrim humorjem jemlje na muho vse okoli sebe, ne prizanaša pa niti sebi.

Uspešnice švedskega mojstra smeha in solz

Vase zaprta, rahlo staromodna, pedantna, a dobrosrčna Britt-Marie ima dovolj rutiniranega življenja z dolgočasnim možem. Vedno je poslušala druge, zdaj, pri 63 letih, pa se odloči spremeniti življenje. Nova služba jo pripelje v mestece, ki ga je prizadela finančna kriza. Nove priložnosti in nepričakovana prijateljstva ji popolnoma spremenijo pogled na svet. 

Švedski bloger, kolumnist in pisatelj Fredrik Backman (1981) je zaslovel s prvencem Mož z imenom Ove. Tudi z drugim romanom Babica vas pozdravlja in se opravičuje se je v hipu zavihtel med prodajne uspešnice. Za njegovo najbolj zrelo delo velja roman Mi smo medvedi!

Huronska uspešnica, ki je sprožila val literature »za punce«

Bridget Jones je preprosta, malce zmedena, nerodna in naivna – prav takšno so bralke in bralci hitro vzljubili. Knjiga Dojenček Bridget Jones nas vrača v čas pred prvo nosečnostjo in poroko z Markom Darcyjem.

Bridget Jones tiktaka biološka ura, vendar svoj triinštirideseti rojstni dan praznuje sama, osamljena in samotna. Kmalu zatem naleti na svojega nekdanjega fanta, znanega in resnega odvetnika Darcyja, nato pa še vražje privlačnega in zabavnega Daniela Cleaverja. In izkaže se – da je noseča! Noro dobro – le s kom?

Pred to knjigo so izšli še naslovi Dnevnik Bridget Jones, Nora na fanta in Na robu pameti.

Romantična zgodba, polna solz in smeha

Brenčanje v srcu je zgodba o Leni, ki ji le teden dni pred poroko moški, za katerega je iskreno prepričana, da sta ustvarjena druga za drugega, pove, da je zaljubljen v drugo. A to še ni vsa nesreča, tudi v službi jo vržejo na cesto. Lena je odločena, da se ne da, vendar najde srečo šele, ko odkrije, kaj si resnično želi.

Tudi Isabelle v romanu Sreča je, če vseeno ljubiš, drugi knjigi nemške pisateljice Petre Hülsmann, je prikupno smešna kot Lena in tudi ta roman je postal kmalu po izidu eden najbolj priljubljenih nemških ljubezenskih romanov.

Humorna življenjska zgodba

Nombeko Mayeki je glavna junakinja romana Analfabetka, ki je obvladala računstvo izpod peresa švedskega novinarja Jonasa Jonassona, ki danes velja za najbolj priljubljeno sodobno švedsko pisateljsko ime. Zgodba se vrti okoli inteligentne nosačice sodov s fekalijami v južnoafriškem Sowetu, ko splet naključij spremeni njeno življenje v potovanje, polno presenetljivih in tudi komaj verjetnih dogodivščin.

Če imate radi odbite komedije zmešnjav, med deli Jonasa Jonassona poiščite še romana Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil, s katerim je navdušil svetovno bralstvo, ter Morilec, ki je hotel v nebesa.

Zabavna štorija o tem, kako se profesor genetike loti iskanja žene

Graeme Simsion, na Novi Zelandiji rojen pisatelj s kar tremi državljanstvi, je s svojim prvencem v Avstraliji dobesedno presegel vsa pričakovanja in osvojil številne literarne nagrade.

39-letni Don iz romana Projekt Rosie je samski, organiziran, urejen izredni profesor genetike, ki se odloči, da si bo našel ženo. Sestavi vprašalnik, s katerim bi lahko vnaprej ali v pičlih 40 sekundah izločil neprimerne kandidatke. Med njimi bi bila tudi vihrava Rosie – a se ne zgodi tako. Projektu Rosie sledi nadaljevanje Projekt otrok.