Knjige o slovenski zgodovini, ki jih morate prebrati

AvtoricaDjuna Malen

FotoPika Žvan

Thumbnail
5 min
  • DELI

Knjige uglednih avtorjev, priznanih strokovnjakov in zgodovinarjev, ki odkrivajo bralcem raznolike obraze slovenske pretekle in polpretekle zgodovine. Knjige z aktualno tematiko, novimi dejstvi in družbeno analizo.

O temeljih države

Knjiga enega od očetov naše samostojnosti Franceta Bučarja Temelji naše državnosti je prišla v slovenski skrajno razgreti kulturni in politični prostor v trenutku, ko se je naša država po dvajsetih letih samostojnega obstoja znašla pred nujnim ponovnim premislekom o tem, kaj s svojo državo želimo doseči in kako.

Bučar je tematiziral dejstvo, da smo v samostojno državo z obliko parlamentarne demokracije vstopili neprilagojeni in nepripravljeni. Z odpiranjem novih vprašanj, ki so se pojavila z lastno državo (torej kako najti ravnotežje med demokracijo in upravljanjem države, kako naj bo država skupna dobrina …), je pokazal na to, da se je z ustanovitvijo lastne države pot graditve sodobne in pravične države šele začela.

Resnica o osamosvajanju Slovenije

Spomini na slovensko osamosvojitev so med njenimi glavnimi akterji različni. Zato jim je skupina mlajših intelektualcev, Ožbej Peterle, Boštjan Furlan in Marko Balažic, ob njeni 25. obletnici zastavila neposredna vprašanja o njenem poteku, vojni za Slovenijo, ustanovitvi in razpadu Demosa, prehodu v večstrankarski sistem, prodaji orožja, denacionalizaciji in privatizaciji …, da si bomo lahko državljani ustvarili realno sliko.

Odgovore s številnimi do tedaj neznanimi podrobnostmi je za knjigo Slovenija in pika! prispevalo 24 političnih in kulturnih osebnosti, ki so odločilno in pomembno sodelovali pri osamosvojitvi, med njimi France Bučar, Spomenka Hribar, Milan Kučan, Ivan Oman, Borut Pahor, Lojze Peterle, Dimitrij Rupel, Igor Bavčar, Jelko Kacin …

Prvemu delu je sledil drugi del, Slovenija in pika! 2, s 14 intervjuji - s Francetom Arharjem, Ivom Bizjakom, Mihaelom Brejcem, Erhardom Busekom, Pavlom Gantarjem, Vitomirjem Grosom, Andrejem Magajno, Borisom A. Novakom, Miranom Potrčem, Hansom Petrom Repnikom, Karlom Smollejem in Gregorjem Tomcem.

Premišljevanja o Sloveniji

Zakaj se slovenski državljan ob jubilejni 25. obletnici ustanovitve države počuti prevaranega? Kdo so »veliki igralci tranzicije«, »plenilci in trgovci Slovenije«? Kako so se odčarali miti osamosvajanja: Roška, Triglav in lipov list?

Ugledni Delov novinar Janez Markeš v knjigi Premišljevanja o Sloveniji brez dlake na jeziku – poglobljeno in v izvrstnem slogu, tudi kot očividec – analizira stanje v Sloveniji od njenega nastanka do danes. Razkriva njene uničujoče konflikte in kriminalne zgodbe od tajkunskih prevzemov, privatizacijske histerije do bojev za medije in politične trgovine … Zakaj? Ker lahko v demokraciji samo državljani preprečujemo vse družbene odklone, laži, korupcijo …

Slovenija, moja dežela

Knjiga Slovenija, moja dežela Boža Repeta, nagrajenega zgodovinarja in avtorja knjižnih uspešnic, ter Darje Kerec celovito in dokumentirano zajema burno dogajanje v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, od Titove smrti in krhanja jugoslovanske države do razmaha civilnega gibanja, plebiscita in večstrankarskih volitev.

Kazalci krize so se pokazali že na začetku 80. let. Glas v družbi so začeli dvigovati izobraženci in nosilci alternativne kulture (tednik Mladina, razvoj panka, prispevki v Tribuni, delovanje ZSMS, 57. številka Nove revije ...). Izjemno odmevne so bile nekatere marketinške akcije, kar vse je v končni fazi pripeljalo do osamosvojitve Slovenije. Dodana strnjena kronologija pomembnejših dogodkov od 1974 do 1990.