Knjige, ki jih z užitkom berejo mulci in njihovi starši

Thumbnail
8 min
  • DELI

Ko je leta 1997 izšla prva knjiga iz serije Harry Potter, Harry Potter in kamen modrosti, so bili njeni prvi bralci otroci. A izkazalo se je, da zgodba o siroti z magičnimi močmi privlači tudi odrasle. In po tistem so bralci – šolarji in odrasli – odkrili še Gospodarja prstanov in zdi se, da se je sčasoma okus nekaterih bralcev spremenil, prepad med svetom otrok in odraslih pa zmanjšal. Preverite, kateri naslovi t. i. crossover literature bodo navdušili vas in vašega šolarja!

Iskrena pripoved o duševni motnji

Pravzaprav vse Greenove romane berejo tudi odrasli. Njegov slog je namreč dovolj prepričljiv, zgodbe, katerih rdeča nit so najstniki in ljubezen, ravno prav verjetne, da mlade navdajo z upanjem, odrasle pa z nostalgijo. Med pisateljske zvezde ga je ponesel roman Krive so zvezde, njegov najnovejši roman Neskončen stolp želv pa velja za najzrelejše delo doslej.

Knjige o temeljnih etičnih dilemah

Todd živi v mestu, kjer je nenehen hrup. Vsi slišijo misli drug drugega. Med prebivalci ni skrivnosti, nato pa Todd odkrije kraj, kjer je tišina … Izjemno napeta trilogija Hrup in Kaos večkrat nagrajenega ameriškega avtorja Patricka Nessa je navdušila kritike in tudi polnoletne bralce.

Zgodba mladega Indijanca

Realistična in optimistična, smešna in tragična, delno avtobiografska zgodba mladega Indijanca iz rezervata, ki sklene, da bo živel bolje kot njegova družina. Vpiše se na šolo, kamor hodijo sami belci, si pridobi prijatelje in sledi svojim sanjam. Absolutno resnični dnevnik Indijanca s polovičnim delovnim časom je univerzalna zgodba o pogumu, vztrajnosti in razumevanju.

Aktualna tematika odvisnosti od igric

Simon ponoči igra igrice, podnevi spi. V šolo ne hodi več. Vse bolj odtujen in izgubljen v blodnjaku virtualnih svetov se kljub skrbi staršev in prijateljice Eve znajde na psihiatriji … Povej mi po resnici priljubljene slovenske pisateljice Neli K. Filipić je aktualen roman tako za najstnike kot njihove starše.

Na koga se v življenju splača staviti?

V majhnem slovenskem mestecu ob koncu 70. let 16-letna Mija obesi srednjo šolo na klin in se najprej poskuša kot frizerka, nato kot cvetličarka, a gre vedno kaj narobe ... Ob prvih razočaranjih v ljubezni in težavah, s katerimi se spopada, pa ima dekle tudi srečo: ima prijatelje, ki ji stojijo ob strani.

Zgodba, polna očarljive magije

Agneška živi v vasi blizu strahotnega Gozda, ki že stoletja vznemirja vaščane. Pred strašnim Gozdom jih varuje veličastni čarovnik Zmaj, ki v zameno za zaščito zahteva dekle, ki mu služi 10 let. Kaj se dogaja v gradu, kjer prebiva Zmaj z dekletom, ne ve nihče. A dekleta se nikoli več ne vrnejo domov …

Kultna mojstrovina

Klasika neverjetnega Georgea R. R. Martina, fantazijska serija Pesem ledu in ognja, ljubitelje fantazije navdušuje z izjemno privlačno pripovedjo, ki je grajena na prepričljivih značajih. Martinova zgodovina je živa in krvava – presenetljivo podobna resnični.