Kdo so mojstri fantazije?

Thumbnail
8 min
  • DELI

Fantazijska književnost ubeseduje »neresničen« svet, poln izmišljenih bitij, živali in magičnih predmetov. Velika prelomnica v njenem razvoju so dela J. R. R. Tolkiena, »očeta« fantazijske književnosti. Poleg Tolkiena vam predstavljamo še mlajše mojstre tega žanra. To so George R. R. Martin, Joe Abercrombie, Ursula K. Le Guin in Patrick Rothfuss.

Tolkien – oče fantazijske literature

John R. R. Tolkien

John R. R. Tolkien (1892–1973) je ustvaril eno najpomembnejših del začetka fantazijske literature. Kot profesor angleške literature in anglosaščine na oxfordski univerzi je ob raziskovanju starih mitov in legend dolga leta gradil svoj Srednji svet.

Njegova veličastna trilogija Gospodar prstanov je izšla med letoma 1954 in 1955, pravi bum pa doživela deset let pozneje, ko je izšla tudi v ZDA.
Poleg teh romanov (pri nas so drugič izšli v prevodu Branka Gradišnika, zaživeli pa tudi na filmskem platnu) so v slovenščini na voljo še njegova dela Hobit , Drevo in list … in kmalu ponovno Silmarillion, obsežna zbirka legend, ki tvori mitološko in idejno podlago vseh Tolkienovih del (v prevodu Uroša Kalčiča).

George R. R. Martin – »ameriški« Tolkien

George R. R. Martin Foto: Henry Soderlund

Znamenita Martinova saga Pesem ledu in ognja, ki je izšla v že več kot enajst milijonih izvodov, trajno zaseda najvišja mesta na lestvicah knjig, romane pa so prevedli v že več kot dvajset jezikov.

George R. R. Martin (1948) navdušuje ljubitelje fantazije z izjemno privlačno pripovedjo, piše živo in krvavo fantazijsko zgodovino, presenetljivo podobno resnični. Njegovi junaki za pridobitev oblasti varajo, zapeljujejo, goljufajo, koljejo.

Ljubitelji fantazije lahko berejo v slovenščini poleg petih knjig iz omenjene sage še Svet ledu in ognja – slikovito pričevanje o epskih spopadih, ki so privedli do dogodkov v sagi, in roman Vitez iz sedmih kraljestev, ki predstavlja predzgodovino Igre prestolov.

Joe Abercrombie – moderni vrhovi žanra

Joe Abercrombie Foto: Arild Vågenb

Angleški pisatelj Joe Abercrombie (1974) je zrasel ob Tolkienu, eni najbolj priljubljenih fantazijskih namiznih iger Dungeons & Dragons, komičnih domislicah skupine Monty Python in računalniških igricah. V trilogiji Prvi zakon je začrtal svoj fantazijsko zgodovinski prepoznavni svet, v katerem je postavil na oder sprte države, krvoločne horde in starodavne nevarnosti, polne skrivnosti. Iz adrenalinskih prigod, cepljenih z okrutnostjo in britanskim črnim humorjem, je stkana napeta in poskočna fantazijska povest, ki prevzame bralca.

Trilogijo so doslej prevedli v 14 jezikov. Kritikom in bralcem se je priljubil že s prvim romanom Klic orožja. Z drugim romanom Na vešalih, ki je pravkar izšel tudi v slovenščini, v svojem značilnem mrakobnem, zabavnem in ciničnem tonu nadaljuje začrtano pot.

Ursula K. Le Guin – mojstrica fantazije

Ursula LeGuin Foto: Marian Wood Kolisch

Kogar zanimajo čarovnije in uroki ali kdor želi izvedeti, kaj umetnost magije sploh je, ne sme spregledati Sage o Zemljemorju Ursule K. Le Guin (1929–2018). Eno najboljših sodobnih pisateljic fantazijske literature, ki je preminula v začetku letošnjega leta, postavljajo ob bok velikemu Tolkienu.

Znana je po svojem slogu pripovedovanja in raziskovanju sociološke, psihološke, feministične in druge tematike v svojih delih. Prejela je številne književne nagrade, med drugim več nagrad hugo in nebula, Gandalfovo nagrado in druge.

Sago o Zemljemorju zaokroža pet knjig, sledijo ji Zgodbe iz Zemljemorja, ki raziskujejo in dopolnjujejo bralčevo vedenje o Zemljemorju.

Rothfuss – vzhajajoča zvezda fantazijskega žanra

Patrick Rothfuss Foto: Kyle Cassidy

Patrick Rothfuss (1973) se naslanja na dediščino Ursule Le Guin, Georga R. R. Martina in J. R. R. Tolkiena. Zaslovel je s fantazijsko trilogijo Kraljemorčeve kronike, pisano na kožo vsem, ki so brali cikel Igra prestolov. S prvo knjigo iz trilogije z naslovom Ime vetra je prejel za izvirni poetični glas prvenca ameriško literarno nagrado quill.

V središču pripovedi je skrivnostni rdečelasec z več imeni, mag, ženskar in ubijalec, junak, čigar prigode so polne bridkosti, ljubezni in spletk, o njem pa krožijo tudi številne bajke. Za drugi roman iz sage z naslovom Modrijanov strah je celo G. R. R. Martin javno izpostavil, da ga je prebral v enem samem dnevu.