Kateri pa je vaš najljubši literarni detektiv?

AvtoricaDarja Divjak Jurca

FotoCraig Whitehead, Unsplash

Thumbnail
8 min
  • DELI

Nekateri so zasebni detektivi, drugi del etabliranih organov za javno varnost. Skoraj vsi pri svojem delu kažejo izjemne sposobnosti, pa naj gre za sposobnost pronicljivega iskanja dokazov, logičnega sklepanja, vživljanja v delovanje zločinskih umov …, v zasebnem življenju in odnosih pa jim navadno rado zaškriplje. Pogosto nosijo v sebi rane iz preteklosti, zato so vsaj samotarji, če ne že posebneži, marginalci ali antijunaki. Marsikaj skupnega imajo, a vsak je po drugi strani čisto nekaj posebnega. Izmed slavnih literarnih detektivov smo pod drobnogled vzeli Sherlocka Holmesa, Hercula Poirota, Cormorana Strika, Harryja Holeja in Tarasa Birso. Kateri pa je vaš najljubši?

Sherlock Holmes

»Osnove, dragi Watson.« To je najslavnejši citat najbrž najslavnejšega literarnega detektiva vseh časov, zagotovo pa detektiva, ki je bil največkrat upodobljen na filmskih platnih in TV-zaslonih. V pozni viktorijanski dobi ga je zasnoval škotski pisatelj in zdravnik Arthur Conan Doyle (prva zgodba je izšla leta 1886, potem so štiri desetletja izhajale v časopisih in revijah, šele nato so izšle v knjigi).

Navdih za Sherlockovo izredno pronicljivost in neverjetno sposobnost opažanja ter logičnega sklepanja je bil Doylov profesor na medicinski fakulteti dr. Joseph Bell. Bellu so te odlike pomagale iskati prave diagnoze, Sherlocku pa razvozlati zločine in najti storilca. »Ko izključiš nemogoče, je tisto, kar ostane, pa naj bo še tako neverjetno, resnica,« je še eden od Sherlockovih slavnih izrekov, navadno namenjenih pomočniku, dr. Watsonu, ki je tudi pripovedovalec večine zgodb.

Sherlock Holmes, ki je v naših glavah neločljivo povezan z lovsko čepico in ukrivljeno pipo, živi na slovitem Baker Streetu 221b, zanj pa skrbi gospodinja, gospa Hudson. In če mu sposobnosti dedukcije nihče ne more očitati, bi se dalo marsikaj povedati o »prijetnosti« njegovega značaja. Je zapletena, mračnjaška osebnost, izrazito spremenljivega razpoloženja, hkrati pa še odvisnik od opija. Med razmišljanjem igra violino in kadi pipo.

Zanimivo je, da je Doyle želel Sherlocka Holmesa v eni od svojih zgodb »ubiti«, a se je javnost silovito uprla. Moški so začeli nositi žalne trakove, 20.000 naročnikov na revijo Strand Magazine, kjer so zgodbe izhajale, pa je odpovedalo naročnino. Doyle je popustil pritiskom in Holmesa spet obudil v življenje.

Hercule Poirot

Nizka rast, dostojanstvena drža, jajčasta glava, obleka kot iz škatlice, brezhibno urejeni zavihani brki in male sive celice, ki pridejo na sled še tako zvitemu morilcu. To je Hercule Poirot, po lastni oceni »najslavnejši detektiv na svetu«, kot ga je ustvarila kraljica detektivk Agatha Christie. Nastopa v 33 romanih in 59 kratkih zgodbah, med najbolj priljubljenimi pa so Umor Rogerja Ackroyda, Umor na Orient Ekspresu, Smrt na Nilu, Zadnja slika, Zlo pod soncem, Zavesa, Umori po abecedi …

Hercule Poirot je nekdanji belgijski policijski inšpektor, ki po upokojitvi postane zasebni detektiv. Zelo veliko pozornosti namenja svoji obleki (kot nekje slikovito pove njegov pomočnik Hastings, bi mu večjo bolečino povzročil madež na suknjiču kot strelna rana) in videzu, zlasti zavihanim brkom in lasem, ki si jih barva s pomado. Nered mu vzbuja peklensko grozo in naravnost nezaslišano se mu zdi, da »vsaka kokoš znese jajce drugačne velikosti«. Njegova najljubša pijača je vroč kakav, včasih pa si privošči tudi kak zeliščni zvarek.

Agatha Christie je razkrila, da je Hercula Poirota, kakršen je nastal v njeni domišljiji, dvakrat srečala tudi v resničnem življenju: enkrat na kosilu v hotelu Savoy in drugič na križarjenju po Karibih. Umori z monogramom pa je prvi roman s slavnim belgijskim detektivom, ki ga ni napisala Agatha Christie. Izziv so skrbniki njene intelektualne zapuščine zaupali mladi angleški pisateljici Sophie Hannah.

Cormoran Strike

Detektiv Cormoran Strike je glavni lik detektivske serije izpod peresa J. K. Rowling, ki jo piše pod psevdonimom Robert Galbraith. Je vojni veteran, nekdanji vojaški preiskovalec, ki mu je eksplozija bombe v Afganistanu odpihnila pol noge. V strahu, da bi mu vojska preveč oprala možgane, se odloči za novo poklicno pot in postane zasebni detektiv. Kot sin rockovskega zvezdnika in njegove narkomanske »groupijke« si še vedno celi rane iz turbulentenga in neurejenega otroštva.

Strike, visokorasel, izdatno poraščen kodrolas možakar z dvakrat zlomljenim nosom, prepredenim s »pijanskimi« žilicami, in precejšnjim presežkom kilogramov, je kljub ne pretirano privlačni zunanjosti magnet za ženske. Njegova asistentka Robin iz honorarne tajnice počasi napreduje v pomočnico in sodelavko pri reševanju zločinov, njun zapleteni odnos pa poskrbi za eno od pomembnih pripovednih niti romanov.

 

Doslej so izšli trije romani o detektivu Cormoranu Striku: Klic kukavice, Sviloprejka in Po poti zla, pred kratkim pa je luč sveta v izvirniku ugledal že četrti del z naslovom Lethal White. Po romanih so posneli tudi kriminalno miniserijo C. B. Strike, v kateri sta v glavnih vlogah zaigrala Tom Burke in Holliday Graunger, prek internetne storitve videa na zahtevo HBO Go in na Cinemaxu pa smo si jo lahko ogledali tudi pri nas.

Harry Hole

Podobno kot Cormoran Strike je tudi norveški posebni preiskovalec Harry Hole iz kriminalk Joja Nesbøja sodobni antijunak, ki v boju proti nasilju in nasilnežem divja po ulicah Osla in po širnem svetu od Avstralije do Tajske in Balkana, najhujše bitke pa pravzaprav divjajo v njem samem. Je najboljši detektiv v Oslu, vzor sodelavcem, a hkrati najhujši uslužbenec oselske policije in nočna mora nadrejenih.

Človek visokih moralnih načel, večni borec za pravico, ki s svojimi mejnimi preiskovalnimi praksami in pronicljivimi uvidi reši vse in vsakogar – le sebe ne. Še zlasti, ko ga vsake toliko v svoje kremplje dobi Jim Beam s štiridesetimi odstotki alkohola.

 

Visok, vitek, atletske postave, svetlolas, modrook, svetlopolt. Deloholik in občasni alkoholik. Človek z malo prijatelji in veliko sovražniki. Verižni kadilec. Z ustnicami, na katere se ženske lepijo kot čebele. Človek, ki je našel ljubezen svojega življenja, mamo samohranilko Rakel, s katero težko živi skupaj, narazen pa še težje. Očetovska figura Rakelinemu sinu Olegu. Predan brat sestri z downovim sindromom.

Kateri roman s Harryjem Holejem je najboljši, je stvar osebnega okusa, zdi pa se, da se v preseku različnih mnenj največkrat znajdejo Taščica, Policija in Snežak. Po slednjem je bil posnet tudi film.

Taras Birsa

S kriminalko Jezero Tadeja Goloba smo tudi Slovenci dobili svojega kriminalističnega inšpektorja, Tarasa Birso, umirjenega, modrega, redkobesednega, rahlo samotarskega borca proti zlu. Alkoholik ni, saj alkohola zaradi sindroma razdraženega želodca ne prenese. Tudi ženskar načeloma ne, saj je srečno poročen s pediatrinjo in lastnico klinike Alenko, s katero ima dve skoraj odrasli hčerki, kar pa še ne pomeni, da ob mladi sodelavki, psihologinji Tini, ostane ravnodušen.

Birsa je nekdanji alpinist, ki se je plezanju odpovedal, ko sta se mu, še zelo mlademu, rodili hčerki in je bilo treba poskrbeti za položnice, kredite, vsakdanji kruh. Zdaj raje teče. Toda tiste čase pogreša in se v mislih pogosto vrača vanje. »Pogreša čase, ko se je zdelo, da bo večno živel, on in vsi okrog njega, ko je lahko brez slabe vesti pil, ko je to, da na drugi strani sedi lepa ženska, prineslo eno samo radost, in ne kot zdaj, ko je med njo in njim ne samo tisoč ovir, te so bile itak vedno, ampak tudi tisoč zadržkov.«