Kako postati slaven spletni pesnik?

AvtoricaTina Mlakar Grandošek

FotoUnsplash

Thumbnail
5 min
  • DELI

Sodite med tiste nadarjene izbranke ali izbrance, ki v prostem času kujejo verze, skladajo rime, skratka, pišejo poezijo? So vašim stihom doslej ploskali le najboljši prijatelji? Ste kdaj pomislili, da je napočil čas, da »pesem svojo na ogled postavite«?

Danes lahko to hitro in preprosto uredite kar z objavo pesmi na družabnih omrežjih, na primer Instagramu. V ZDA in drugod po svetu število tako imenovanih »instagram pesnikov« narašča. Še več. Najbolj vztrajnim je svoje pesmi uspelo z virtualnega sveta spraviti tudi v čisto »ta prave« knjige.

Tako so nastale nekatere zelo uspešne pesniške zbirke, ki jih prevajajo v številne tuje jezike. Odličen primer je Kanadčanka Rupi Kaur.

Sledi nekaj nasvetov, kako postati »pevec svetovne slave« – najprej na Instagramu. Z malo sreče pa bodo vaši stihi našli prostor tudi v knjigi.

Potrebujete pesmi. Veliko pesmi.

Najprej potrebujete gradivo. Torej pesmi. Veliko pesmi. Najbolj priljubljene teme in motivi so še vedno raznovrstna čim bolj čustvena čustva, kot so ljubezen, zaljubljenost, pa tudi strah, strast in podobno.

Če ste jih izkusili na svoji koži, prekalili v svojem srcu, predihali z lastnimi pljuči – toliko bolje!

Manj je več!

Četudi se vam zdi, da imate veliko povedati, da verzi kar sami bruhajo iz vas in da je prav vsaka podrobnost pomembna ter absolutno del skrbno domišljene (velike in dooolge) celote, na Instagramu s tem nimate kaj iskati.

Zato prihranite svoje epe in sonetne vence za kak drug medij. Na Instagramu bosta dovolj že dve vrstici, največ pa si jih dovolite kakšnih šest ali sedem.

Zamrznitev za določen čas

Preden pesmi delite z vesoljnim občestvom, jih za nekaj časa zamrznite.

Ko se vam bo nabralo dovolj gradiva in boste čutili nezadržno potrebo po tem, da pesmi takoj zdaj, še isti hip, praktično tisto sekundo delite z vesoljnim bralstvom, zajemite sapo in – jih zaklenite v predal! Predal svoje pisalne mize, računalnika, tablice ali telefona, vseeno. Za nekaj tednov se napisanega ne dotikajte. Ne berite. Ne popravljajte.

Ko bo preteklo nekaj vode in boste že malo pozabili, o čem je govorila vaša mojstrovina, odklenite vsa možna varovala in ključavnice ter jih izbezajte na plan. Kako se vam zdi? So pesmi še vedno vredne, da jih delite z vesoljnim občestvom? Odlično! Očitno ste izjemen talent.

Podpis avtorja

Mnogi spletni pesniki si nadenejo nadvse lepa, skrivnostna in provokativno zveneča imena. Pogosto gre za psevdonime, včasih igro kratic, spet drugič zgolj za dodajanje t. i. umetniškega imena.

Kakorkoli že, če ne mislite objavljati pod svojim pravim imenom, je fino izbrati kak iskriv in izviren psevdonim, ki gre lepo v uho. Preden pa se podpišete, preverite, ali vašega imena ne uporablja že kdo drug. Da se ne boste pozneje prepirali za avtorske pravice.

Videz šteje

Na Instagramu zažiga dober dizajn. Zato premislite, kako boste objavili svoja besedila. Na barvni podlagi? Napisana na roko ali natisnjena? Fotografirana v naravi? Na Instagramu ni vseeno, kako so videti besedila. Zato jih oblikujte. Premislite, kakšna bo barvna podlaga, katere črke bi bile najbolj primerne.

Ena od nedoumljivih skrivnosti spletnega vesolja je, zakaj tako veliko Instagram poetov prisega na pisavo, ki posnema star tipkalni stroj. Jo boste izbrali tudi vi, ali pa se boste odločili za kaj bolj sodobnega, svežega, izvirnega?

Redno objavljajte

Redno objavljanje je ključ do uspeha

Čas hitro teče, ljudje pa hitro pozabimo. Zato novo pesem objavite vsak teden. Ali pa vsaj vsak dan, omejitev ni. Gotovo pa velja, da boste samo z rednimi objavami dovolj odločno opozorili nase. Morda si za objavo izberete točno določen dan ali uro v tednu? Minuto čez polnoč? Vsak dan ob sedmih in sedem minut?

Kakorkoli, če se boste pojavljali redno, se bo zelo kmalu izkazalo, kdo so vaši zvesti bralci in, predvsem, koliko jih je.

Pošljite dalje

Ko se vam bo zdelo, da se čisto zares lahko pohvalite z dovolj sledilci in število všečkov ob objavah vztrajno raste ter je preseglo število vaših najboljših prijateljev in sorodnikov, zberite pogum in pošljite poezijo še založbi.

Kdove, morda bo prav vam uspelo izdati zbirko, ki bo navdušila domače občinstvo. Držimo pesti!