S knjigo na pot osebnostne rasti

AvtoricaTinkara Filač

FotoKaboompics, rawpixel.com

Thumbnail
3 min
  • DELI

Živimo svoje življenje. Nekateri prej, drugi pozneje v sebi začutijo, da bi nekaj drugače. Nekaj več. Da se počutijo ujete – v odnose in neprijetne situacije, ki se nenehno ponavljajo. Da jih služba ne veseli več. Da si v partnerstvu želijo druge stvari kot partner. Da se počutijo tako same, čeprav so obkroženi s prijatelji. Da jih določene aktivnosti ne veselijo več, a vse to počnejo še vedno samo zato, ker so to vedno počeli. Ko se teh občutkov nabere dovolj, nam »poči film«.

Življenje, ki ga ne želimo

Kar naenkrat se zavemo, da ne živimo takšnega življenja, kot si ga želimo oziroma smo si ga nekoč želeli:

  • vzdržujemo določene odnose samo še zaradi navade, ne pa zato, ker nam resnično veliko pomenijo,
  • vztrajamo v službi, ki nas že davno ne veseli več, se je pa oklepamo zaradi finančne varnosti in strahu, da druge službe ne bi dobili,
  • ostajamo v partnerstvu, ki to že dolgo ni več, ker se bojimo, da bomo potem ostali sami,
  • kaj je čas zase, ne vemo več, saj ga nimamo – vedno je nekdo pomembnejši od nas samih (otroci, partner, služba, prijatelji, sorodniki …).

Takšnega življenja, kot smo ga živeli do sedaj, ne želimo več živeti. Zato začnemo brskati in iskati rešitve za svoje težave – na internetu, v knjigarnah in knjižnicah, v pogovoru s prijatelji. Naletimo na zanimivo vsebino, na knjigo, ki nam odpre oči – ki nam pokaže, da se da spremeniti svoje življenje tako, da najprej spremenimo sebe.

S knjigo na pot osebne rasti

Spremeniti sebe pomeni odstraniti vzorce in prepričanja o nas samih in življenju, ki nam škodujejo, ter se naučiti novega delovanja nas kot osebe. Primer: prepričanje, da smo nesposobni, da nam nikoli nič ne uspe, je treba najprej ozavestiti (se ujeti pri dejanju – torej ujeti to misel, prepričanje o naši nesposobnosti, ki nas v določenem trenutku prešine), nato pa ga spremeniti v prepričanje, da nam bo uspelo, saj nam je že tolikokrat prej.

Ko se začneš spoznavati s temo osebnostne rasti, ti je še malo nerodno in si še negotov, kaj pravzaprav sploh delaš. Zato so knjige odličen pripomoček, saj ti ponudijo intimo, kjer lahko v varnem okolju raziskuješ sebe brez izpostavljanja. Običajno nam pod roke pride knjiga, ki jo ravno v tistem trenutku najbolj potrebujemo – eni začnejo z zdravo prehrano, drugi s tehnikami za razgibavanje telesa, tretji s psihološkimi tehnikami, spet četrti s tehnikami za prenovo prostora – in je naša odskočna deska v samospoznavanje in spreminjanje sebe ter našega življenja. Ko prvo knjigo osvojimo, smo pripravljeni na naslednji korak, ki zagotovo pride.

Razsvetljenje med platnicami

Sama se spomnim, da sem kot najstnica z zanimanjem prebrala knjigo, ki je opisovala tehniko avtogenega treninga. Znanje te tehnike sproščanja mi je zelo prav prišlo, ko sem se učila za maturo in kasneje na fakulteti pred izpiti. To je bila moja prva knjiga, ki mi je razširila obzorje, me povezala s seboj in me usmerila na nadaljnje iskanje znanja s tega področja.

Ko sem se pri tridesetih letih znašla na tisti točki, ko »ti poči film«, mi je na pot prišla knjiga Življenje je tvoje Louise Hay. Kakšno razsvetljenje je bilo to zame! Toliko novega, a kljub temu tako domače. To je postala moja biblija in vsakič, ko sem jo prebrala, sem v njej našla kaj novega, kar me je naučilo o meni.

Ko je učenec pripravljen, pride učitelj

Naše razumevanje življenja in samih sebe se z vsako prebrano knjigo širi in enkrat pride trenutek, ko smo pripravljeni na več. Ta »več« je, ko v naše življenje vstopi učitelj. Saj veste, ko je učenec pripravljen, pride učitelj. Učitelj v obliki terapevta, svetovalca ali mentorja nam pomaga, da teorijo, ki smo jo spoznali z branjem knjig, spravimo v življenje, v prakso.

In ko to osvojimo, smo pripravljeni za več – spet opazimo knjigo, ki nas prav posebej nagovori, jo preberemo in spet razumemo več, nato pa to znanje spravimo v prakso. Spreminjanje sebe je proces, ki traja vse do konca našega življenja. Vsak dan, vsako uro, vsako minuto se spreminjamo in rastemo. Če seveda to želimo.