Kaj brati doma? Priporočajo urednice Mladinske knjige

ZbralaAndreja Počkaj

FotoKatarina Peterlin

Thumbnail
6 min
  • DELI

Vsi vemo, da ima branje veliko pozitivnih učinkov. Ne le da sprošča in prinaša nova znanja, pomaga nam tudi do osredotočenosti. Branje nas tudi pomirja ter v naše življenje vnaša sproščenost. In to je v tem trenutku najpomembnejše.  Nekaj idej in predlogov, kaj brati v teh dneh, so pripravile urednice Mladinske knjige.

Tatjana Cestnik priporoča aktualne naslove

Naslovov, ki so za ta čas aktualni, je mnogo več, na moji priporočilni polici pa so tile:

Doktrina šoka, temeljno delo Naomi Klein, je nujno branje o ideologiji svobodne trgovine in globalizacije, ki sta dali koroni krila.

Deset ljudi, izoliranih v hiši - ta hip vsakdan za marsikoga. Le da jih je pri Agathi Christie v romanu Bilo jih je deset kmalu le še devet ... in potem osem ... sedem ...

Mesto. Prebivalci. V vsakdan zareže dogodek. Kako daleč lahko pripelje razkol, ki se zgodi v na videz trdno povezani skupnosti? Odgovor v romanu Mi smo medvedi.

Priporočila Sande Šukarov za razmigano telo in duha

Povsod lepo, doma najlepše. Tudi vadba doma je lahko zelo izpolnjujoča – in v naši situaciji nujna za telesno in duševno zdravje. Mene že leta osvaja joga in moja učiteljica Urška Božič Križaj jo v knjigi Joga za ženske po metodi iyengar predstavi kot odlično oporo v lepih in manj lepih trenutkih v življenju (seveda jo mirno lahko vadijo tudi moški – ni nevarnosti, da bi izgubili kakšen pomemben del telesa! (smeh)).

Urškin mož Robert Križaj, učitelj čuječnosti in joge, pa nam v priročniku Čuječnost ponudi trening za um in telo, s katerim se naučimo obvladovati stres in pregnati demone iz svojih misli.

Vse, ki si želite povrniti svojo mladostno gibljivost v zgolj desetih minutah na dan, da se lahko čim prej lotite kakšnega finega branja, pa bo osrečil strašno fejst gibalni trener Roger Frampton s kratko(časno) in zabavno vadbo. Ostanimo razmigani!


Barbara Zych: »Vzamemo si trenutek ali dva samo zase«

V življenju velikokrat pridemo do točke, ko ne vemo, kako naprej. Želimo si, da bi bilo vse po starem, kot smo vajeni, in na vse načine poskušamo obrniti tok dogajanja. A ne gre, vse pač ni odvisno le od nas. Takrat je morda dobro, da si vzamemo trenutek ali dva samo zase. Pri tem so nam lahko v pomoč naslednje knjige.

Knjiga Mir združuje preproste, a učinkovite vaje in vizualizacije za zmanjševanje napetosti in stresa, ki jih lahko izvajamo kadarkoli in kjerkoli.

Ičigo-ičie je navdihujoča knjiga, ki nas opomni, kako živeti tukaj in zdaj: umirjeno, radostno in čuječe.

Pema Chödrön, svetovno znana avtorica, odlična poznavalka budizma in učiteljica meditacije nam v knjigi Ko se podre svet predstavlja nauke o poštenosti, prijaznosti in pogumu. Spodbuja nas, naj težkih trenutkov ne vzamemo kot nepremagljivo oviro ali konec poti; ravno nasprotno, takrat se lahko resnično nekaj naučimo. Življenje je dober učitelj in dober prijatelj.

Darja Marinšek priporoča zgodbe o spoprijemanju s stisko

V teh časih, ko nas mnogo ždi med štirimi stenami in ugiba o tem, kaj bo prinesel jutri, včasih pomagajo tudi zgodbe drugih, ki se – iz kakršnihkoli razlogov že – prav tako spoprijemajo s stisko.

Take zgodbe so tudi O koncu žalosti pisatelja Benedicta Wellsa, Prikriti plameni avtorice Celeste Ng in Testamenti Margaret Atwood.

Njihovi junaki se bojujejo z izgubo ljubljenih, spremenjeno resničnostjo, odtujenostjo; vsak zase se morajo spopasti s tesnobo, z žalostjo in osamljenostjo. In jih premagati. Morajo ostati močni. Morajo najti pot ven, pot do drugih ljudi, pa tudi do samih sebe.

Tri krasne zgodbe, v katerih lahko v teh težkih trenutkih mnogi najdemo uteho.


Priporočila Nine Žitko Pucer za vse ljubitelje lepega, okusnega in duhovitega

Monografijo Leonardo genij - 500 let imam izjemno rada zato, ker lahko v njej, kadarkoli želim, povsem od blizu in brez gneče okrog sebe občudujem umetnine izjemnega človeka. Te dni sem z listanjem po njenih straneh malo v Ufficih v Firencah ali v Louvru v Parizu, čeprav zgledno ostajam doma.

Priporočam vsem ljubiteljem lepega. Ob branju tega, kaj vse je Leonarda da Vincija zanimalo in s čim vse se je ukvarjal, morda v teh dneh tudi sami razširimo svoj spekter znanja.

»Kdor veliko ve, veliko ljubi.« Leonardo da Vinci

Velika slovenska kuharica je bila prva kuharska knjiga, ki sem si jo kupila, še preden sem se odselila od doma, saj sem si sama znala skuhati le čaj in speči jajce, v tej knjigi pa je bilo »res vse«. Niti v sanjah si nisem mislila, da bom dve desetletji pozneje s sestro Bernardo brala in prenavljala njeno vsebino.

Ker imamo te dni veliko časa za preizkušanje receptov, ker moramo uporabiti, kar imamo (naj je malo ali veliko), predlagam v uporabo prvo slovensko izvirno kuharsko knjigo, ki je z nami že stoletje in pol in bo tudi v prihodnje.

Zakaj v času, ko se je na vse ravni življenja vrinila pandemija, pobegniti med Šaleharjeve kolumne, zbrane v knjigi Duh česa? Ker v njih duhovito in pikro razmišlja (godrnja?) o časih, ko je bilo še vse prav, ko nas je spomladi zanimala: telesna renesansa, žar, zelenica pred hišo, nakup avta na lizing, celo politika ... take običajne stvari. Ob tem se sprašujem, kakšni smo z roba Šentvida svet in ljudje videti zdaj. Miha?

 

Še več idej in namigov najdete na profilu Mladinska knjiga na družabnih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in TikTok.

Vse knjige lahko naročite v naši spletni trgovini www.emka.si, e-knjige pa na www.e-emka.si.