Dr. Seuss v svetu slavnih

AvtoricaNana Kisel

FotoShutterstock in arhiv Karantanija Cinemas

Thumbnail
7 min
  • DELI

Dr. Seuss je klasik ameriške otroške literature, podobno kot pri Švedih Astrid Lindgren in pri nas Ela Peroci. Razlika je v tem, da je Dr. Seuss prava pop zvezda. S hollywoodsko smetano ga ne povezuje le aleja slavnih, kjer se blešči tudi njegova zvezda, pač pa mnogo več.

Seuss ima danes tudi svojo zvezdo na znameniti hollywoodski aleji slavnih.
Seuss ima danes tudi svojo zvezdo na znameniti hollywoodski aleji slavnih.

Seussmanija

Priljubljenost knjig in legendarnih likov Dr. Seussa je z leti preraslo v pravo seussmanijo. Njegovih knjig ne berejo le otroci in njihovi starši po vsem svetu, pač pa tudi filmske zvezde, pevci in vplivne osebnosti, kot sta denimo nekdanja in sedanja prva dama ZDA, Michelle Obama in Melania Trump.

Michelle Obama, nekdanja prva dama ZDA, bere odlomek iz slikanice Muc kapuc.
Michelle Obama, nekdanja prva dama ZDA, bere odlomek iz slikanice Muc kapuc.

S knjigo Dr. Seussa so med drugim ujeli tudi igralki Jessico Alba in Gwyneth Paltrow ter igralce Morgana Freemana, Dannyja de Vita in Zaca Efrona pa tudi pop zvezdnika Justina Bieberja.

30-letni ameriški igralec in pevec Zac Efron je zaigral lik Loraxa, varuha gozda in zagovornika dreves.
30-letni ameriški igralec in pevec Zac Efron je leta 2012 zaigral lik Loraxa, varuha gozda in zagovornika dreves.

Seveda k temu veliko pripomore tudi vseameriški projekt za širjenje branja, katerega podpornik je (bil) tudi Dr. Seuss. Čeprav so resnični vzgibi za pisanje otroške literature zaviti v tančico skrivnosti – Seuss naj bi se za to odločil, ker edino pisanje otroških knjig ni bilo izrecno prepovedano v pogodbi, ki jo je imel z nekdanjo ameriško naftno korporacijo – mu je uspelo, da je postal najbolj znan ameriški promotor branja. Več o Dr. Seussu in njegovi zgodbi lahko preberete tukaj.

Čemerni Grinch

Druga vez s hollywoodsko srenjo pa so risanke in filmi, ki so nastali na podlagi njegovih zgodb – Horton (2008), Maček v klobuku (2003) in Lorax (2012). Najbolj znani lik, ki konec letošnjega leta ponovno prihaja na filmska platna, je zagotovo godrnjavi možic Grinch, ki si ga je Seuss izmislil dan po božiču, ko je med jutranjim umivanjem zob v ogledalu zagledal svoj namrgodeni izraz.

Po Seussovi zgodbi o Grinchu je nastala animirana pustolovščina, ki prihaja na platna konec leta
Po Seussovi zgodbi o Grinchu je nastala animirana pustolovščina, ki prihaja na platna konec leta.

Prvega Grincha (How the Grinch stole the Christmas) je v filmu iz leta 2000 odigral vsestranski Jim Carrey, letošnja adaptacija pa je nastala v produkcijski hiši Illumination. Ta je pred Grinchem ustvarila več izjemno uspešnih in priljubljenih risank, kot so Zapoj, tri dele Jaz, baraba, Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov, Lorax …

Godrnjavemu zelenemu ciniku, ki se odloči, da bo ukradel božič, na svoji misiji pa spozna deklico, ki mu omehča srce in spremeni pogled, je glas posodil angleški Benedict Cumberbatch, v slovenski različici pa komik Goran Hrvaćanin.

Oglejte si napovednik za animirano komedijo Grinch.