Dr. Seuss – »doktor«, ki je otroški svet obrnil na glavo

Foto in ilustracijeWikipedia in Dr. Seuss Properties TM & © 1957, 1960, 1965 Dr. Seuss Enterprises, L.P.

Thumbnail
6 min
  • DELI

Theodor Seuss Geisel (1904–1991), bolj znan kot Dr. Seuss, je neizmerno priljubljen ameriški pisatelj in ilustrator. Kar je za Švede Astrid Lindgren, za Slovence Ela Peroci, je za Američane Dr. Seuss. Njegove knjige spadajo tudi med klasiko svetovne mladinske književnosti in so prodane v več kot 650 milijonih izvodov ter prevedene v več kot 40 jezikov. V čem je čar njegovih knjig, ki že desetletja vztrajajo na lestvicah najbolj priljubljenih otroških naslovov vseh časov?

Klasik otroške književnosti se predstavi

Theodor Seuss Geisel se je prvič rodil 2. marca 1904, drugič pa leta 1925, ko se je na fakulteti Dartmouth prevzel psevdonim dr. Theophrastus Seuss. Takrat verjetno še ni slutil, da ga čaka bleščeča pisateljska kariera. To je le ena od mnogih zanimivosti, ki jih nemara še niste vedeli o fantastičnem Dr. Seussu. Najbolj pomembno je, da njegove knjige sodijo v sam vrh svetovne književnosti za otroke in še desetletja po nastanku enako silovito nagovarjajo tudi starše. 

V čem je skrivnost? V ritmičnosti, preprostosti in humorju. Avtor je za svoja dela (skupaj je napisal in ilustriral 45 zgodb) dobil Pulitzerjevo nagrado za svoje zasluge za ameriški izobraževalni sistem. Zanimivo je, da se je pisanja knjige z naslovom The Cat in the Hat lotil potem, ko je v nekem časopisnem članku prebral, da imajo ameriški otroci veliko težav z učenjem branja. Uspeh je bil izjemen. Kar šest njegovih knjig je na lestvici 20 najboljših otroških knjig vseh časov, objavljeni na mednarodnem knjižnem portalu Publisher’s Weekly. Nagrajen je bil tudi s 3 oskarji, 2 emmyjema in 3 grammyji. 

Najslavnejša med vsemi

Muc Kapuc
Muc Kapuc. Dr. Seuss Properties TM & © 1957, 1960, 1965 Dr. Seuss Enterprises, L.P. Vse pravice pridržane.

Muc Kapuc je prva in najslavnejša slikanica med tremi, ki so izšle tudi pri nas. Dr. Seuss je z njo zaslovel leta 1957, nastala pa je kot odgovor na urednikov izziv: napisati zabavno zgodbo z 225 besedami za veselje in učenje branja ter pisanja. Pripoveduje prikupno zgodbo o mucu, ki se kot strela z jasnega pojavi na vratih doma, v katerem sama čepita brat in sestra in paseta dolgčas. Vragolij in trikov poln muc Kapuc ju zabava, dokler ne pride mama.

Muc Kapuc s preprostim besediščem in rimami, predvsem pa zabavno in humorno zgodbo nagovarja malčke in bralce začetnike.

Navihana in domiselna klasika

Zelena jajca in krača
Zelena jajca in krača. Dr. Seuss Properties TM & © 1957, 1960, 1965 Dr. Seuss Enterprises, L.P. Vse pravice pridržane.

Zelena jajca in krača ima sila preprosto zgodbo. Jan-sem-pa-jaz na vse mogoče načine prijatelju ponuja zelena jajca in kračo. »Rad zobaš kdaj krače in jajca zelena?« in nadaljuje: »Bi jedel jih v hiši? Bi jedel ob miši?« in ne odneha, dokler se prijatelj ne vda in ugotovi, da so zelena jajca in krače pravzaprav dobri.

Dr. Seuss je vsakdanjo situacijo – dobro znano staršem majhnih otrok, še bolj pa otrokom – opisal v rimah ter dodal ščepec imenitnih domislic in prismuknjenih prizorov.

Odlična govorna telovadba

Lisica Nogavica
Lisica Nogavica. Muc Kapuc, Dr. Seuss Properties TM & © 1957, 1960, 1965 Dr. Seuss Enterprises, L.P. Vse pravice pridržane.

Lisica Nogavica vas lahko spravi v težave.  Zakaj? Zato ker vam lahko zafeclja jezik. Čim jo odprete, se začne besedna zabava in jezikovna zmešnjava, od prve do zadnje strani. V družbi lisice Nogavice, Mrcinje in skrinje boste brusili jezičke, se hihitali in spoznavali bogastvo jezika, imenitne besedne zveze, zapletene rime, predloge, barve, števila … Ste pripravljeni?

Slikanica je zabavna jezikovna vadnica v najboljšem pomenu besede. V veliko veselje bo najmlajšim, za malo starejše (tudi starše) pa bo velik bralni zalogaj, sploh če bodo brali glasno. Ne verjamete? Poskusite!