Ditka: »V knjigah iščem globoka sporočila«

AvtoricaMojca Bogataj

FotoNika Hölcl Praper

Thumbnail
8 min
  • DELI

Mlado koroško glasbenico Ditko navdušuje poezija. Tako zelo ji je blizu, da jo vidi zapisano v notah – s pomočjo očeta in mentorja Gorazda Čepina jo zapiše in na odru tudi zapoje. V prijetnih dogodkih uglasbene poezije s spremljevalno glasbeno skupino in pisateljem Ferijem Lainščkom navdušuje številne slovenske poslušalce.

Ditka, kakšne knjige radi berete?

Zadnje čase največ prebiram poezijo naših in občasno tudi tujih pesnikov. Rada berem poučne knjige o človekovi razvojni rasti, psihologiji; veliko pa prebiram tudi kuharske knjige, ki so mi še v posebno veselje. Kadar pa je časa dovolj, v roke najraje vzamem kakšen lep ljubezenski roman.

Imate rajši poezijo ali radi berete tudi prozo?

Oboje rada berem, a mi za prozo ob napornem urniku pogosto zmanjka časa. Najbolj uživam, kadar si vzamem prost teden, na primer poleti na morju, in takrat vedno preberem kakšen dober roman. Veliko več prebiram poezijo. Uživam, ko v pesmih iščem sporočila, simbole in navdih za uglasbitve. Prebiranje poezije mi vzame manj časa in tako včasih pred spanjem, tako za sprostitev, preberem pesem ali dve. Od začetka do konca – kar mi pri branju romana ne bi uspelo.

»Uživam, ko v pesmih iščem sporočila, simbole in navdih za uglasbitve.«

Kako je slovensko občinstvo sprejelo vaše večere uglasbene poezije? Ali pridejo na te večere le starejši ali se vaša glasba dotika tudi mlajših?

Zelo sem vesela, da se je moja glasba pravzaprav dotaknila vseh generacij. Večina publike je še vedno starejša, a vendar na moje koncerte prihajajo tudi otroci in najstniki. Je lahko kaj lepšega, kot poslušati otroka, ki prepeva »Dober dan, življenje«?

Z izbiro besedil skrbite za to, da bi imela glasba tudi globlji pomen. Želite z uglasbeno poezijo predvsem mladim približali poezijo?

Ob porastu pesmi, ki se danes vrtijo po radijskih postajah in katerih večina vsebine je prazna, si še toliko bolj prizadevam, da bi moja glasba imela globlji pomen za posameznika. Zato posegam po poeziji naših pesnikov, katerih sporočila so močna in zgodbe bogate.

»Posegam po poeziji naših pesnikov, katerih sporočila so močna in zgodbe bogate.«

Glasba je medij, ki lahko za marsikoga pomeni način izražanja, sproščanja čustev in morda tudi iskanje samega sebe, zato je pomembno, da ohranjamo kvaliteto, saj pri tem neposredno vplivamo na razvoj dobrih strani osebnosti. Želim si, da bi tudi mlajšim pesniška beseda postala bližja.

Z glasbo niste oplemenitili le poezije Ferija Lainščka. Katere slovenske pesnike ste tudi uglasbili?

Moj oče je uglasbil še pesmi Toneta in Marka Pavčka, sama pa sem poleg številnih Lainščkovih uglasbila še pesem »Čakam te« Cirila Zlobca (objavljena v knjigi Ljubezen, čudež duše in telesa, op. ur.).

Kdo je vaš najljubši avtor?

Feri Lainšček, kot pesnik. Ne zato, ker se poznamo osebno, se odlično razumemo in skupaj nastopamo, temveč zato, ker so njegove pesmi zares nekaj posebnega. So enostavne in razumljive za branje, a hkrati v sebi nosijo globoko sporočilo in predvsem veliko čustev.

Pri mnogih drugih pesnikih so teme pesmi težke in celo abstraktne, jaz pa imam raje enostavne in lepe. Priznam, da nisem prebrala veliko Lainščkovih proznih del. Berem prozo različnih pisateljev in težko bi se odločila za najljubšega. Pri vsakem najdeš nekaj, kar te prepriča.

Katero knjige imate trenutno na nočni omarici?

Trenutno sta na moji nočni omarici dve knjigi. Pesniška zbirka Demon ljubezni Ferija Lainščka in pesniška zbirka Saše Pavček Obleci me v poljub.

Ali tudi sicer pri vas doma radi berete knjige? Je branje knjig vaš »družinski šport«?

Največ knjig v naši hiši prebere moja mama Jelka. Včasih se pošalim, da je prebrala že celo našo lokalno knjižnico. Branje knjig zapolni velik del njenega prostega časa. Tudi oče kar dosti bere, največ pred spanjem. Zelo veliko pa bere tudi moja babica, ki knjige tudi ljubiteljsko zbira. Velikokrat si ravno v njeni domači knjižnici sposodim kakšno.

»Nasveti in modrosti iz knjig vedno ostanejo z mano.«

Ali življenjske nasvete iščete tudi v knjigah?

Ja, nasveti in modrosti iz knjig vedno ostanejo z mano. Menim, da z branjem kvalitetne literature najbolj širimo svoja obzorja in tudi osebnostno rastemo. Imela sem obdobje, ko sem vsako jutro prebrala eno misel iz knjižice Misli moči avtorice Louise L. Hay in se tistih besed prek dneva skušala držati tudi v dejanjih.

Ideja, ki se je zakoreninila globoko v meni in jo danes nosim v sebi, pa je tista iz knjige Alkimist avtorja Paula Coelha. Verjamem, da mora vsak slediti svoji osebni legendi – ideji in pri tem poslušati svoje srce. Srce nam vedno daje pravi odgovor, in če smo mu pripravljeni prisluhniti, bomo našli pot do cilja.