Bralni namigi Petre Greiner

Fotoosebni arhiv

Thumbnail
3 min
  • DELI

Bralni namigi Petre Greiner, direktorice Zavoda 13, blogerke in dobitnice priznanja Slovenka leta 2017.

»Elena Ferrante je tista, meni na koži pisana pisateljica, ki se mi je prikupila s svojo iskreno pripovedjo o ločitvi. Še nikoli doslej ni nihče odstranil trde materinske kože, ki ob razhajanju razpoka, potem pa šokira z izpovedmi, ki ti pokažejo tisto ranljivost, ob kateri lahko pozabiš celo na otroke. Zato so Dnevi zavrženosti lahko tudi odličen priročnik za vse ženske, ki v času ločitve mislijo, da imajo napade blaznosti le one same.

Prijateljstvo iz otroških let nas vse spremlja, zato sta tudi njeni knjigi Genialna prijateljica in O novem priimku lahko tista terapevtska metoda, ki te pahneta v leta nazaj, ampak danes, ko stojiš z obema odraslima nogama samostojno na svetu, se ti tiste prigode zdijo malodane smešne za kakršnokoli nevrotično vznemirjanje.

Vedno znova se rada potopim v Telo iz črk, s katero Milan Dekleva ponuja Almo, kot bi si gotovo želela ona sama, in tu je še pesniška zbirka Katje Gorečan, Trpljenje mlade Hane, ki je gotovo izjemno odkritje tega leta. Njene pesmi bi morali prebirati malodane vsi srednješolci. Katja jim namreč ponuja tenkočutni realizem v času hormonalnih sprememb, ki se nadaljuje tudi v leta, ko sicer veš, kdo si, pa se ti vsemu navkljub zdi, da tvoj svet ni tak, kot ga niza tvoja okolica. Ob prebrani knjigi ugotoviš, da sta lastna zmedenost in odkrivanje sveta s široko odprtimi očmi ključna za pristen obstoj.«

Preberite

9789612821661
9789612821067
9789616789240
V trgovino