6 kriminalno dobrih kriminalk

AvtoricaDarja Divjak Jurca

Thumbnail
8 min
  • DELI

Dobre kriminalke so bržkone med najbolj priljubljenim čtivom, vsak navdušenec nad njimi pa bo znal povedati, kaj je pri »krimiču« zanj najpomembnejše. Napeta zgodba, ki te ne izpusti iz krempljev? Nepričakovani preobrati? Preprost, razumljiv, a nepričakovan razplet? Dobro začrtani, »živi« liki, še posebno glavni preiskovalci zločinov? Spodnje kriminalke brez dvoma dobijo kljukico skoraj pri vsem – in med njimi so tudi slovenske!

Literarni prvenec Mojce Širok – nagrada modra ptica 2018

Mojca Širok, publicistka in novinarka RTV Slovenija, je bila trinajst let dopisnica iz Italije in Vatikana. Pisala je reportaže, o sicilijanski mafiji je posnela dokumentarni film Molk v Palermu, in tudi knjige, ki jih je izdala (Zadnji rimski cesar, Oblast brez obraza in Od Benedikta do Frančiška), so povezane z italijanskim kulturnim in političnim življenjem. Tematiko svojega literarnega prvenca torej odlično pozna, kar je knjigi le v prid.

Umor v prestižni rimski četrti, samomor mafijskega bossa … Kriminalisti, novinarji, tožilci, politiki – in mafija – so na nogah, meje med tem, kje se konča država in začne mafija, pa vse bolj zabrisane.

Kriminalni roman kresnikovega nagrajenca Tadeja Goloba

Najbrž prva kriminalka slovenskega avtorja, ki se lahko po priljubljenosti – in berljivosti – kosa z najboljšimi tujimi kriminalkami, njenega avtorja pa vse bolj primerjajo z najbolj opevanimi pisateljskimi zvezdami skandinavskega kriminalnega žanra.

Taras Birsa, višji kriminalistični inšpektor Policijske uprave Ljubljana, se na novoletni večer vrača s smučanja na Voglu. Ko se skozi snežni metež prebija proti domu, naleti na dekle, ki je v reki našlo neprepoznavno truplo mlade ženske. Kdo je žrtev? Kdo morilec? Je zločin zakrivil osamljeni norec ali je neznanka morala s poti zaradi zarote?

Nazaj k izvoru, nazaj k Danu Brownu

Navdušenci nad romani Dana Browna so že precej težko čakali njegovo novo kriminalko – in jo konec leta 2017 dočakali tudi v slovenščini. Harvardski profesor Robert Langdon, ki ga dobro poznamo že iz romanov Da Vincijeva šifra, Angeli in demoni, Izgubljeni simbol in Inferno, se udeleži prireditve v Guggenheimovem muzeju v Bilbau. 

Na dogodku naj bi njegov nekdanji učenec, razvpiti znanstvenik in futurist Edmond Kirsch, objavil osupljivo odkritje, ki bo pretreslo vernike po svetu. Skrbno pripravljena prireditev pa se nepričakovano sprevrže v tragedijo. Langdon in direktorica muzeja morata odkriti šifro, s katero bosta razvozlala Kirschevo skrivnost. Toda zagrizeni nasprotnik je ves čas korak pred njima …

Psihološki triler avtorice uspešnice Dekle na vlaku

»Paula Hawkins je v ospredju skupine sodobnih avtoric – med katerimi sta tudi Gillian Flynn in Megan Abbott – ki so prenovile literarni žanr kriminalke in vanj vnesle bogato tkivo psihološke ogroženosti in socialnih negotovosti … Nekakšno tolažbo, da je mogoč umik iz teme, prinaša le obljuba, da bodo zatajevane skrivnosti na koncu le prišle na svetlo,« so zapisali pri reviji Vogue.

Paula Hawkins je svet navdušila že z romanom Dekle na vlaku. Tudi Pod gladino je napet in srhljiv triler, ob katerem se začneš še sam ozirati čez ramo in prisluškovati čudnim zvokom. V središču dogajanja je smrt fotografinje Nel in nenavadno dogajanje ob mestnem Tolmunu pogubljenih. Zdi se, da so vsi v mestu povezani in da bi vsak lahko bil morilec.

Menda najboljša kriminalka mojstrice Agathe Christie

Agatha Christie velja za kraljico kriminalk, in ker je bila plodovita pisateljica, ni lahko izbrati najboljše. Leta 2015, ob stopetindvajseti obletnici njenega rojstva, so za najboljšo razglasili Bilo jih je deset, ki je tudi najbolje prodajana kriminalka, saj so je prodali že več kot 100 milijonov izvodov.

V razkošni hiši na samotnem otoku sredi oceana se zbere deset ljudi. Vsakdo izmed njih nekaj skriva. Drug za drugim skrivnostno umirajo. Vprašanje je eno samo: kdo je morilec? 

Kdo je slavnejši – Jo Nesbo ali njegov Harry Hole?

Norvežan Jo Nesbo, ki sicer piše tudi odlične knjige za otroke, je nesporni kralj skandinavske kriminalke. V svetu je bilo prodanih že več kot 33 milijonov njegove serije o trmastem in vztrajnem detektivu Harryju Holu, ki preveč pije in kadi in je kot večina ranjenih moških duš magnet za nasprotni spol. Leta 2016 pa so po knjigi Snežak, ki je del serije, posneli tudi film.

Žeja je za zdaj zadnja knjiga iz serije, v kateri so žrtve uporabnice aplikacije za zmenke Tinder. Harry, ki sicer ne dela več na policiji, se vseeno požene v lov za morilcem – pošastjo, ki se mu je v preteklosti izmuznila.