5 svetovno priljubljenih avtoric ljubezenskih romanov

AvtoricaDarja Divjak Jurca

Fotoarhiv Mladinske knjige

Thumbnail
8 min
  • DELI

En teden si lahko noro zaljubljena v škotskega bojevnika, naslednji teden v mračnjaškega, a neustavljivo privlačnega grofa, tretji teden pa v ambicioznega sodobnega poslovneža. In pri tem sploh ni treba imeti slabega občutka, da varaš moža. Kako? Z branjem ljubezenskih romanc, seveda! Spoznaj 5 priljubljenih avtoric, katerih ljubezenske romane bere ves svet.

Thumbnail

Jojo Moyes – avtorica izjemne uspešnice Ob tebi

Britanka Jojo Moyes je vrsto let delala kot novinarka, leta 2002 pa se je odločila za pisateljsko kariero. Doslej je izdala več kot deset romanov, ki so dobro sprejeti tako pri kritikih kot pri bralcih.

Pravo svetovno slavo je doživela z ganljivim, grenko-sladkim in provokativnim romanom Ob tebi (več kot 8 milijonov prodanih izvodov), po katerem so posneli tudi zelo uspešen film s Samom Claflinom in Emilio Clarke v glavnih vlogah, in nadaljevanjema Brez tebe in Samo jaz. V slovenščini smo pravkar dobili novo presunljivo zgodbo Dekle, ki si ga zapustil, ne spreglejte pa niti romanov Zadnje ljubezensko pismo in Skupaj.

 

 

 

Thumbnail

Lisa Kleypas – izvedenka za strastne zaplete

Nekdanja miss Massachusettsa z diplomo iz političnih ved je svoj prvi roman izdala že pri rosnih enaindvajsetih. Danes kraljuje na vrhu lestvic, dvakrat pa je osvojila tudi nagrado RITA – za najboljšo zgodovinsko in sodobno romanco.

»Močni liki, prepričljiva ljubezenska zgodba in vroča strast« pa so po mnenju revije The State značilni za njeno serijo o družini Hathaway, ki jih nepričakovana dediščina pripelje v aristokratske kroge, kjer se znajdejo pred izzivi omikane londonske družbe – tudi srčnimi. V romanih Lise Kleypas poleg privlačnih gospodičen, gospa in gospodov nastopajo tudi cigani in guvernante – skoraj vsi pa v sebi skrivajo temne skrivnosti in zatajevane strasti.

 

 

Thumbnail

Sarah MacLean – mojstrica zgodovinskih romanc

Večkrat nagrajena pisateljica (med drugim dvakratna dobitnica nagrade RITA za najboljšo zgodovinsko romanco), katere romani so prevedeni v več kot 20 svetovnih jezikov, je že med odraščanjem obsedeno brala zgodovinske romance.

Tudi javno je glasna zagovornica tega žanra, ki ima po njenem mnenju pomembno mesto v ženskih in kulturnih študijah. Piše tudi mesečno kolumno za Washington Post. Slovenske bralke je osvojila s serijo Pravila lopovov o štirih aristokratih, izgnanih iz omikane družbe, ki kraljujejo v londonskem podzemlju, in štirih tako močnih ljubeznih, da se padli angeli spet vrnejo na svetlobo. Nič manj ne navdušuje s serijo Škandali in barabe.

 

 

Thumbnail

Nora Roberts – kraljica lestvic najbolj branih ljubezenskih romanov

Izpod peresa Nore Roberts je prišlo že več kot 200 knjig, skupna naklada pa dosega že več kot 500 milijonov izvodov. Zase pravi, da so jo vse življenje obkrožali moški. Odraščala je z brati in tudi sama ima dva sinova.

Najbrž je tudi to razlog, da zna tako dobro naslikati, kako delujejo moški možgani in srce – in prav to njene bralke najbolj obožujejo. »Nora Roberts je pripovedovalka z neskončno mero pestrosti in talenta,« so zapisali v Publisher Weeklyju. Tudi v slovenščini je pri različnih založbah izšlo že precej njenih romanov, trenutno pa navdušuje predvsem s sago o družini Stanislaski.

 

 

Thumbnail

Maya Banks – zvezda škotskih romanc

Romantična pokrajina škotskega višavja, škotski klani, neustrašni bojevniki v kiltih, ki z mečem rešujejo svoje klane in pri tem kdaj zapečatijo usodo svojega srca, se znajdejo v precepu med zvestobo klanu in prepovedano ljubeznijo ali premagujejo lastne demone.

Maya Banks, priljubljena avtorica, ki presenetljivo ne živi na Škotskem, temveč v ameriškem Teksasu, se je svetu in slovenskim bralkam priljubila s trilogijo bratov McCabe in serijo o klanih Montgomery in Armstrong