5 izjemnih življenjskih zgodb

AvtorMario Aubreht

FotoTarik Haiga, Unsplash

Thumbnail
6 min
  • DELI

Življenja izjemnih posameznikov, njihove misli in dejanja navdihujejo in dajejo vpogled v nove razsežnosti življenja. Biografske pripovedi odstirajo usodne življenjske odločitve, na novo osvetljujejo prelomne zgodovinske trenutke in nam slovite osebnosti pokažejo kot ljudi iz krvi in mesa. Predstavljamo vam nekaj najbolj iskanih biografij ta hip.

Biografija igralke Milene Zupančič

Biografijo ene najbolj znanih slovenskih igralk vseh časov Milene Zupančič je napisal Tadej Golob. Eden naših najbolj branih pisateljev v uvodnem besedilu pove, da je z biografijami podobno kot z obiski. Nekateri so še posebej dolgo pričakovani, ko pa pridejo, je tako, kot bi Luna padla na Zemljo.

V pristnem in odprtem pogovoru med Mileno in Tadejem se odvije burna in barvita življenjska zgodba priljubljene umetnice, skozi katero podoživimo polpreteklo zgodovino in ponovno premislimo nekatere sodobne dileme.

Sivi volk Pavel Kunaver

Prvi skavt in začetnik taborništva v Sloveniji, začetnik alpinizma in smučanja, jamar, alpinist drenovec, geograf, vzgojitelj, astronom, umetnik, naravovarstvenik, pisatelj in pedagog Pavel Kunaver je že v času življenja postal prava legenda.

»V eni osebi je bil hkrati neumoren raziskovalec in občudovalec narave, njen varuh in razlagalec ter opisovalec, s čimer si je prizadeval prepričati in vzgajati čim širši krog mladih in odraslih. Bil je pravi poljudni znanstvenik, nedosegljiv v govorniškem in strokovnem žaru, s katerim je očaral vsakogar.« Tako je o neumornem in vsestranskem ljubitelju, poznavalcu in zagovorniku narave, svojem očetu, zapisal profesor Jurij Kunaver, njegov biograf.

Zgodba o Rdečem baronu

Prva svetovna vojna je bila najbolj krvava vojna do tedaj. Razvoj tehnologije je na bojišča pripeljal brzostrelke, tanke, bojne pline in prvo orožje za množično uničenje. Razvoj letalstva pa je prvič omogočil, da se je boj prenesel tudi na nebo. Le še tam se je poznalo pravo viteštvo v častnem boju ena na ena, iz oči v oči.

Na nebu je kraljeval Manfred Albrecht von Richthofen, poznan kot Rdeči baron, ki so ga odlikovali patriotizem, ponos, disciplina in pravi lovski nagon. V neposrednih zračnih dvobojih je sestrelil kar 80 zavezniških letal in se vpisal med legende prve svetovne vojne. Njegovo zgodbo popisuje legendarni ameriški vojni dopisnik Floyd Phillips Gibbons. 

Churchill osebno

Eden največjih britanskih državnikov in politikov vseh časov, ki je usodno zaznamoval svetovno zgodovino, je bil kontroverzna osebnost. Znan novinar, zgodovinar, slikar in pisatelj, nagrajen z Nobelovo nagrado za literaturo, je bil predvsem politik, ki je v usodnem trenutku svetovne zgodovine opredelil odnos Zahodne Evrope do Hitlerjevega nacizma.

Eni ga označujejo za največjega moža britanske zgodovine, drugi kot groznega človeka z veliko osebnostnimi slabostmi. Ekscentričen, karizmatičen in trdoživ je kljub nezdravemu načinu življenja dočakal devetdeset let. V knjigi uglednega profesorja Ashleyja Jacksona je opisano Churchillovo življenje od časov, ko je bil še vojak, do vstopa v politiko. 

Cohenova življenjska pot

Glasbena novinarka Jullie Simmons je popisala izjemno življenje glasbene legende. Leonarda Cohena spremljamo od rojstnega Montreala prek Londona in grškega otoka Hidra, New Yorka v šestdesetih letih prejšnjega stoletja in vse do zadnjih koncertov še pri osemdesetih letih zelo aktivnega glasbenika in ustvarjalca.

Leonard Cohen je eden od najpomembnejših in nedvomno eden najvplivnejših glasbenih umetnikov naše dobe, človek močnih čustev z izjemno zmožnostjo vpogleda v človeško dušo. V svojih pesmih je raziskoval človeško življenje, vero, moč in ljubezen.